April 16, 2010

Senarai makanan yang haram!!

"Terlebih dahulu nak mintak maaf if info ni akan wat korang ragu-ragu..just for sharing"...

BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS, UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.




SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )
4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
5. Semua tauhu buatan Orang Cina
6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
7. Sabun FAB berbuku
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL) 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
7. Mee Kering ( sanggol )
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14. Beehon Segera Siam16. Sabun Mandi Yang Berminyak
15.Mee Rebus Tulang & Kiub Perasa Ayam

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Uba
t13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15. Cake Mets Vilber Punch
16. Coklat Cake
17. Tepung Kastard Lady's Choice
18. Semua jenis Jelly
19. Semua jenis gincu bibir
20. Keseluruhan Jenis Sheisedo
21. Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
1. BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2. PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3. MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4. RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5. SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6. KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7. TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND 


6 comments:

Captain said...

thanks for sharing.. tapi aku beri sepenuh kepercayaan kat JAKIM.. kalau barang tu ad tanda "Halal JAKIM" maka aku akan gna tanpa rasa was2.. kalau korang ad perasaan was2,, jgn mkn.. yg halal pun akan jadi haram..

myazaraByong said...

erm..betul tu...tapi sekrg tanda halal tiruan dah byk kot..mula2 terperanjat gak tengok artikel ni..sebab senarai mknn tu sgt familiar ngn kita..
yang penting yakin kan??

Aidi-Safuan said...

nih dapat kat email ke? bukan nak ragu-ragu kan anda. tapi mass email pon salah satu sumber ilmu yang boleh diragui jugak. dulu pernah hantar email bar code yang mengandungi lemak babi kat tv9 lepas dapat mass email. pastu teros tv9 siasat. rupanya semua code tuh pewarna jer pon.

lagipon, kalau sebar-sebarkan mende yang tidak benar. kan boleh jatuh hukum memfitnah tuh, betol tak? :D

so, take care~

myazaraByong said...

nope..bukan dpt email..just bce 1 of notes from fb...not totally percaya...niat untuk sharing je..anyway thnx for the comment

djambu puadovich said...

kalau pun racun serangga ada alkohol, ada org nak minum ke? hehe. apatah lagi nak sembur kat badan mcm deodoran...

zul said...

salam...mintak share ye...thnx

Iklan

April 16, 2010

Senarai makanan yang haram!!

"Terlebih dahulu nak mintak maaf if info ni akan wat korang ragu-ragu..just for sharing"...

BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS, UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.




SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )
4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
5. Semua tauhu buatan Orang Cina
6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
7. Sabun FAB berbuku
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL) 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
7. Mee Kering ( sanggol )
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14. Beehon Segera Siam16. Sabun Mandi Yang Berminyak
15.Mee Rebus Tulang & Kiub Perasa Ayam

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Uba
t13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15. Cake Mets Vilber Punch
16. Coklat Cake
17. Tepung Kastard Lady's Choice
18. Semua jenis Jelly
19. Semua jenis gincu bibir
20. Keseluruhan Jenis Sheisedo
21. Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
1. BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2. PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3. MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4. RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5. SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6. KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7. TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND 


6 comments:

Captain said...

thanks for sharing.. tapi aku beri sepenuh kepercayaan kat JAKIM.. kalau barang tu ad tanda "Halal JAKIM" maka aku akan gna tanpa rasa was2.. kalau korang ad perasaan was2,, jgn mkn.. yg halal pun akan jadi haram..

myazaraByong said...

erm..betul tu...tapi sekrg tanda halal tiruan dah byk kot..mula2 terperanjat gak tengok artikel ni..sebab senarai mknn tu sgt familiar ngn kita..
yang penting yakin kan??

Aidi-Safuan said...

nih dapat kat email ke? bukan nak ragu-ragu kan anda. tapi mass email pon salah satu sumber ilmu yang boleh diragui jugak. dulu pernah hantar email bar code yang mengandungi lemak babi kat tv9 lepas dapat mass email. pastu teros tv9 siasat. rupanya semua code tuh pewarna jer pon.

lagipon, kalau sebar-sebarkan mende yang tidak benar. kan boleh jatuh hukum memfitnah tuh, betol tak? :D

so, take care~

myazaraByong said...

nope..bukan dpt email..just bce 1 of notes from fb...not totally percaya...niat untuk sharing je..anyway thnx for the comment

djambu puadovich said...

kalau pun racun serangga ada alkohol, ada org nak minum ke? hehe. apatah lagi nak sembur kat badan mcm deodoran...

zul said...

salam...mintak share ye...thnx