April 10, 2010

Sakit Gigi + gastrik = good combination

Ni lah akibat makan bubur MCD td petang....tu yang kena gastrik..lagipun sehari aku xda makan nasi..wawawa...sakit ooo perut aku...keras giler perut..nak jalan pun seksa...

Lepas satu..satu penyakit yang datang..sakit gigi x baik lagi...gastrik plak yang datang..jangan sakit kepala sudah lah..confirm2 masuk hospital..huahuahua..aku rasa dah lama gak aku x kena gastrik..kalau dulu lagi teruk..kena makan on time..sekarang boleh bertahan lagi even makan nasi sekali je sehari..

Sakit-sakit pun layan facebook & blogging...yolahh..xkan nak terbaring je...makin lemah lah badan nanti..so ignore je ape yang aku rasa walaupun perit..sebab dah sakit sampai ke ulu hati..tertonggeng aku menghadap laptop ni..wawawa


berat mata memandang...berat lagi bahu yang memikul (perlu ke mention peribahasa ni)


----------------------------------------------------------
Sebelum ni x pernah terlintas nak search kat internet pasal gastrik ni..so kebetulan tengah sakit..aku pun search la..untuk panduan bersama..


Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
---------------------------------------



3 comments:

mIsH IeRA cIK irAh said...

ngeh>.< x suke serangan incek G ni. I kalo bizi ke I akan makan atleast roti time tgh hari.makan memang kene ikot jadual la.wuhuhu

ZACK ENTRY said...

sakit gigi adalah kedua tersakit didunia..1st sakit mengandung..=)

myazaraByong said...

Zack : tau xpe..dah seminggu kot..xhilang2
iera : xboleh nak makan coz gusi bengkak..that y skip makan nasi..makan bubur je

Iklan

April 10, 2010

Sakit Gigi + gastrik = good combination

Ni lah akibat makan bubur MCD td petang....tu yang kena gastrik..lagipun sehari aku xda makan nasi..wawawa...sakit ooo perut aku...keras giler perut..nak jalan pun seksa...

Lepas satu..satu penyakit yang datang..sakit gigi x baik lagi...gastrik plak yang datang..jangan sakit kepala sudah lah..confirm2 masuk hospital..huahuahua..aku rasa dah lama gak aku x kena gastrik..kalau dulu lagi teruk..kena makan on time..sekarang boleh bertahan lagi even makan nasi sekali je sehari..

Sakit-sakit pun layan facebook & blogging...yolahh..xkan nak terbaring je...makin lemah lah badan nanti..so ignore je ape yang aku rasa walaupun perit..sebab dah sakit sampai ke ulu hati..tertonggeng aku menghadap laptop ni..wawawa


berat mata memandang...berat lagi bahu yang memikul (perlu ke mention peribahasa ni)


----------------------------------------------------------
Sebelum ni x pernah terlintas nak search kat internet pasal gastrik ni..so kebetulan tengah sakit..aku pun search la..untuk panduan bersama..


Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
---------------------------------------



3 comments:

mIsH IeRA cIK irAh said...

ngeh>.< x suke serangan incek G ni. I kalo bizi ke I akan makan atleast roti time tgh hari.makan memang kene ikot jadual la.wuhuhu

ZACK ENTRY said...

sakit gigi adalah kedua tersakit didunia..1st sakit mengandung..=)

myazaraByong said...

Zack : tau xpe..dah seminggu kot..xhilang2
iera : xboleh nak makan coz gusi bengkak..that y skip makan nasi..makan bubur je