August 09, 2011

Jam oh jam..!!


Semua jam-jam ni my sis beli kat Australia (my sis further study kat sana)
Dia cakap harga kat sana lebih berpatutan daripada kat Malaysia..
so, dia bagi idea nak jual jam2 yang dia beli..
Currently, jam-jam ni dah sold and booked..
so, layan kan aje la eh..
------------------------------------


Not for sale..!!
Its mine..my first birthday from my sis
hampir 3tahun dah..sangat2 berharga ok..!



FOSSIL
PRICE : RM220
Hak milik kekal my cousin (nieza zainal)..1st customer tu


DKNY
PRICE : RM200
its mine..hehehe..



D&G
PRICE : RM350
my friend dah booked for her engagement


DKNY with bracelet
PRICE : RM350
Booked
my bro in law ada tengok kat alamanda, jam sahaja without bracelet RM400++
So, berbaloi2 siapa yang beli dari my sis ni


D&G
Price : RM300 something..lupe plak, malas nak check kat fb
STILL AVAILABLE


FOSSIL (purple + brown)
Price : RM200
Sold


FOSSIL (blue + black)
PRICE : RM200
My sis bagi present kat niece


FOSSIL
RM200
SOLD


Designer Watch by MARC JACOBS
PRICE : RM400
Still AVAILABLE



FOSSIL for MEN
PRICE : RM300
STILL AVAILABLE




FOSSIL for MEN
PRICE : RM300
Booked
-------------------------------------------------
Next year on April, My sis dah belikan ticket to Aussie..
alhamdullillah...dapat jugak merasa pg melancong..
bleh la shopping barang -barang untuk hantaran nikah nanti..
sesiapa yang nak kirim jam pun bleh..tapi kena disertakan dengan cash la eh..
no money no talk..hehe



Just review

Jutaan terima kasih kepada my sis sebab recommend blog ni..sesiapa yang tengah tension / emosi tahap cipan@cipanzi dan sewaktu denganya pasti bleh tersenyum lebar..Xperlu nak pakai ayat2 skema pun still bleh bleh attract orang ramai untuk singgah sekaligus follow our blog kan..

-----------Blog kak Senduk ------
terbaik dari ladang..hehe

Aku ni bukannya selalu blogwalking..bukan x gemar, cuma line broadband yang membantutkan pergerakan blogging ni..tu yang kadang miss isu2 semasa especially pasal Makcik Hajjah Sitt Al - Wuzara a.k.a Nor Arlene Tan binti Khalid (sila google k).. isu ni dah timbul beberapa bulan yang lalu..sangat terkejut bila review pasal dia tu..Allahuakbar..Astagfirullah..SubhannaAllah..Nauzubillah..itu je lah kata-kata yang bleh terucap..

Di sebalik nama itu

Setiap nama itu ada cerita disebaliknya..tak terkecuali dengan namaku (sila jangan nak skema sangat..!!)
ok fine..nak di jadikkan cerita..setelah melakukan sedikit penyelidikan(dah lama dah, tapi baru sekarang baru nak wat laporan), jiran sebelah rumah lah yang bagi nama aku tu..asalnya, dia nak letak SITI MAISARAH (nama isteri nabi)..So, arwah abah aku pun pg report kat balai polis (dulu2 kan daftar kat balai kan??, ke aku yang hilang ingatan?main bedal je)

Orang dulu-dulu punya tulisan kan advance sangat mengalahkan doktor, Xsure samada arwah abah yang salah tulis or polis tu yang tersalah baca..jadi, TERdaftar la nama aku dengan ejaan SITI MEYASARAH SABRI..part Meya tu sebut betul-betul k..sebab part tu yang ramai confuse especially cikgu2 sekolah ku dulu..


Tadika (1994) - aku hilang ingatan sekejap..situasinya samar2..so, xtau la cikgu n kawan2 panggil aku sapa..

Sekolah Rendah (Darjah 1-6 : 1995 - 2000) - Padahal kat dalam surat beranak sudah terang lagi bersuluh my full name..but, cikgu2 still payah nak menyebutnya..last2 cikgu sebut je nama Siti Maisarah..time tu, aku pun masih blur2, masih belum baligh lagi..hehe..so layan kan aje la..Name tag pun just tulis Maisarah..sebab nak tulis full xmuat dah..

Semua kawan2 sekolah rendah pun dah terbiasa panggil Mai..Mai..Mai..Sampai sekarang pun still ada panggil dengan panggilan tu..

Sekolah Menengah (Form 1-5 : 2000 - 2005) - bermula hidup ku dengan nama Siti Meyasarah..hahaha..sadis sungguh bunyinya tu kan..Time sekolah menengah ni, kawan-kawan dah makin bertambah.Sebab sekolah menengah kat sini bergabung dengan Felda2 lain (Air Tawar 5, Air Tawar 4 & Felcra Layau.Sesiapa yang tak familiar tu, kalau rasa nak tahu..sila google je la eh..itupun kalau ada..hehe)
Time tu pun dah baligh,,huhu, so nak nama pun yang glamor2 je..Nasib baik cikgu2 pandai sebut nama aku tu..MEYA..!!akan tetapi, muncul plak nama baru..MEYMEY??apakah itu??certain frens je yang panggil nama tu until now..ape motif?sebab diorang ingat aku ni mix dengan cina...Aku ada tulis kot entry pasal ni...

Ada satu hari tu, cikgu tanya la nama masing2..tibe turn aku, cikgu cakap..

cikgu : Saya panggil awak SARAH je lah..
Kawan2 : panggil dia MEYA la cikgu, baru best.

haha, xsangka plak kawan2 aku nak back up aku..nama SARAH just in family je..ok..!!

Nama aku ni bukannya pelik sangat, cume tak familiar je, and jarang ada yang pakai.oleh yang demikian, aku lah antara murid wanted dalam kelas bila cikgu2 bertanyakan soalan..hah, amek ko meya..!!

ok sekian sahaja asal usul my name..korang plak macam mane??
----------------------------------------------------------

Zaman sekarang, macam-macam nama ada..sedap2 bunyi nya kan? sampai ada 3 nama sebagai contoh : -

- Haziqah Aqiela Batrisyah ( reka sendiri..hehe)
- Muhamad Danish Haikal ( my nephew name)
- Muhamad Danial Amru Al-haj (hah, yang ni nama bakal adik ipar..hehe..sdapkan?)

ada orang cakap, kalau letak nama panjang2 ni,,xberapa elok sangat..betul ke??nanti 'berat' nak bawak..bawak ke mana?aku pun tak tau..cukuplah kan setakat 2 perkataan..tertiba dah terbayang-bayang nama untuk my future son..(dah kemaruk sangat nak ada baby ni)..kalau la EN Tunang baca my entry ni..geleng kepala dia dibuatnya..hehe

August 08, 2011

Lets learn together : Part 7 (naturally fluent)


LESSON 7: MISUNDERSTANDING

Addison 
I have just moved in with a new roommate a little while ago named Tony.
He is pretty hilarious and a really cool guy but the problem is that he is
an absolute pig.
He is the biggest slob I have ever met.
The other day I had cooked dinner for us and he went out as soon as we
were finished eating.
I thought that he could at least share with the dishwashing afterwards.
I was getting really tired of this and knew I had to do something.
The problem was that I didn’t really know how to bring this up to him.
I didn’t want to seem like one of those guys who is a neat freak or
anything but this was getting out of control.
.I decided that I would just come clean with him and tell him what I
was thinking the next time I saw him.
I said, “I don’t want to be annoying or anything but would you mind
helping me with the cleaning around here?”
He said “oh, I’m so sorry, I didn’t realize you were doing the cleaning,
I thought this place came with a maid service”.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

Pig/slob - very dirty or messy person
getting really tired of this – the feeling of being annoyed or bothered by something. In
this story the roommate was getting annoyed because Tony is a slob.
to bring this up - to talk to someone about something. Here, the roommate wanted to
“bring up” the idea that he didn’t like the place to be messy to Tony.
neat freak - someone who really needs things to be neat and organized at all times
getting out of control - was a problem here that was getting larger and larger. Here, the
problem was of Tony’s habit of not cleaning anything.
come clean – telling someone the truth and what you are thinking. In this story, the
roommate “comes clean” with Tony about his feelings towards Tony’s cleaning habits.
be annoying or anything - this phrase here meant that the roommate didn’t want to
annoy Tony or make him feel uncomfortable or bother him.

----------------stay tune for next lesson k----------

August 07, 2011

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Al-Qadr

[1]
Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar,
[2]
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu?
[3]
Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.
[4]
Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut);
[5]
Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!


-----------------------------
note : copy and paste from here

Lets learn together : Part 6 (naturally fluent)


LESSON 6: FRUSTRATION

Andrew 
I worked really hard all week on a marketing proposal for work.
I wanted to impress the boss with all the effort I’d been putting in.
I wanted him to realize that I am the most valuable member of the staff,
and that the other people just sit around the office all day
accomplishing next to nothing.
One guy Jeff, just talks to girls all day on his MSN messenger account
and when the boss comes around, is somehow able to convince the boss
that he isn’t totally worthless.
Anyway, I didn’t care, I was just about ready to show the boss what I’d
done but I noticed he was on the phone.
I printed out my proposal, left it on my desk, and took a bathroom
break.
When I came back I saw the boss with his arm around Jeff
congratulating him for a job well done.
While I was in the washroom, Jeff had apparently taken the proposal
off my desk and shown the boss.
He took credit for my work.
I was so pissed off. That was incredibly frustrating.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:
Frustrating – you try hard at something and you feel that all your time and energy are
wasted. Ex. working for 4 hours writing something on the computer and you forget to
save it. Another example is Inviting your friends to a great restaurant and when you get
there it is closed.
Accomplishing – getting something useful done. Mom used to always ask “what have
you accomplished today?”
next to nothing – almost nothing or very little. I accomplished next to nothing today.
totally worthless – means to have no value. Jeff is somehow able to convince his boss
that he isn’t totally worthless. This is funny here because if you are working for someone,
you should try and show your boss that you have a lot of value and skills, not just better
than being totally worthless.
Apparently – obvious, evident or easy to have seen. Here Jeff had apparently taken the
proposal off my desk and shown it to the boss. We didn’t seen him take the proposal but
we think it is obvious that he did.
Took credit – say or show that you did something(even if you didn’t do it). Here Jeff
took credit for my work. He said he did the proposal even though he didn’t.
Pissed off – angry at someone or something.

----------------------------

stay tune for next lesson k..s

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Ash-Sharh (Alam Nashrah)


[1]Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ? 
[2]Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) - 
[3]Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? 
[4]Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? 
[5]Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
[6](Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
[7]Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
[8]Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Blackpepper chicken rice : ala2 claypot..hehe



Kelmarin, aku ada try wat resepi ni(resepi from rancangan ketuk2 ramadhan). Actually, x sure apa name resepinya,sebab tengok last2 minute je..so, hentam jelah nama resepi tu eh..

Bahan - bahan ( sukatan ikut sukahati..haha)

1. Ayam
2. bawang besar(dihiris)
3. bawang putih(dihiris)
4. halia (dihiris)
5. serbuk lada hitam
6. sos tiram
7. kicap pekat/kicap biasa pun boleh
8. brokoli / bunga kobis
9. lobak merah (aku yang saja tambah)

Cara :-
- mula2 masak nasi dulu lah eh..
- tumis bawang merah + bawang putih hingga naik bau.
- then, masukkan ayam. gaul sebati
- then. masukkan halia..gaul lagi.
- masukkan serbuk lada hitam , sos tiram + kicap. then, gaul lagi
- lastly, masukkan brokoli + lobak. 
- masukkan air dalam 4sudu makan. gaul sampai masak

note : xperlu letak garam, sebab sos tiram n kicap dah masin.

*lastly, masukkan ayam tadi kedalam periuk nasi yang dah dimasak tadi,,hehe..selamat mencuba


Re-publish from my sis..

Dan pohon kemuning akan segera kutanam
Satu saat kelak dapat jadi peneduh
Meskipun hanya jasad bersemayam di sini
Biarkan aku tafakkur bila rindu kepadamu

Walau tak terucap aku sangat kehilangan
Sebahagian semangatku ada dalam doamu
Warisan yang kau tinggal petuah sederhana
Aku catat dalam jiwa dan coba kujalankan

Meskipun aku tak dapat menungguimu saat terakhir
Namun aku tak kecewa mendengar engkau berangkat
Dengan senyum dan ikhlas aku yakin kau cukup bawa bekal
Dan aku bangga jadi anakmu

Ayah aku berjanji akan aku kirimkan
Doa yang pernah engkau ajarkan kepadaku
Setiap sujud sembahyang engkau hadir terbayang
Tolong bimbinglah aku meskipun kau dari sana

Sesungguhnya aku menangis sangat lama
Namun aku pendam agar engkau berangkat dengan tenang
Sesungguhnyalah aku merasa belum cukup berbakti
Namun aku yakin engkau telah memaafkanku

Air hujan mengguyur sekujur kebumi
Kami yang ditinggalkan tabah dan tawakkal

Ayah aku mohon maaf atas keluputanku
Yang aku sengaja maupun tak kusengaja
Tolong padangi kami dengan sinarnya sorga
Teriring doa selamat jalan buatmu ayah tercinta 


-----------------
Al-fatihah untuk abah (23 may 2009)
semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan hamba2-Nya yang soleh dan solehah

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Al-fatihah

[1]
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2]
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3]
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4]
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5]
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6]
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7]
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.


-------------------------------------


Notes : copy and paste from here

Sekilas coretan

Sekejap je masa berlalu. Pejam celik dah seminggu umat Islam menjalani ibadah puasa.Dan aku masih lagi menerima tempahan untuk raya nanti.Alhamdulllillah, berkat bulan ramadhan yang mulia ini, Allah memurahkan rezeki aku. Aku akan tutup order tak lama lagi, sebab takut tak cukup tangan nanti..

Disebabkan line broadband yang sangat slow, so, xdapat nak upload pic ke blog..warghh..sedey..sila klik sini sebagai rujukan..MyLittleHomemade

August 04, 2011

Lets learn together : Part 5 (naturally fluent)

LESSON 5: DARE 2
We hear the sequel to the dare
Andrew :
Although Tony is usually a bit of a wimp when it comes to approaching
girls, the buzz from the 6 beers he’d had was starting to give him some
confidence.
Not to mention that he hates backing down from a good dare.
He didn’t have a lot of money either, so free drinks for the rest of the
evening sounded like a good idea.
He chugged the rest of his beer and stumbled over to the 2 girls.
Without looking back to see my reaction, he grabbed a chicken wing
and slowly started eating it.
When he finished the wing he even had the audacity to ask one of the
girls for a napkin to wipe the sauce from his face.
To everyone’s surprise, the taller of the two girls handed Tony a napkin
and told him he seemed like a sweet guy and asked him to pull up a
chair.
Tony didn’t even have to explain why he took the wing without asking.
They talked and laughed for a while and eventually exchanged phone
numbers.
I expect that this event will work wonders for his self-esteem.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:
Buzz
The good feeling after drinking alcohol. Not too drunk but feeling the effects.
Backing down
Not accepting the challenge. Back down from a fight, back down from a dare.
Chugged
Drink quickly. Drink the beer all at one time without putting the glass down.
Stumbled
Walked like a drunk person. Almost falling down walking.
Audacity
After doing something rude, like taking the wing, he didn’t apologize and just did
something rude again. No shame.
That man stole $1000 from the girl and had the audacity to ask if she would be his
girlfriend.
Pull up a chair
Sit down with us, or join us at the table.
Work wonders
Do a lot of good for something.
That investment will work wonders for your bank account.
If you find a beautiful girl who likes you it will work wonders for your confidence.
Self-esteem
Confidence or belief in yourself.
If you have a high self-esteem then you think you are a capable person and like yourself.
If you have a low self-esteem you get discouraged easily and don’t have a lot of selfconfidence

August 03, 2011

Lets learn together : Part 4 (naturally fluent)


LESSON 4: DARE 1


Andrew : I was out at a bar last week with my friend Tony.
He’s a decent looking guy but he’s really shy around girls for some
reason.
He was standing there for about 15 minutes holding his beer with a
nervous look on his face.
Finally I realized why.
He was gazing at a couple of hot girls eating chicken wings.
I asked him, “Tony, what are you waiting for? Go over there and say
something”.
He said, “I have no idea what to say. I suck in these situations”.
I said, “Oh don’t be such a wimp, I dare you to go over there, take a
chicken wing off one of their plates, eat it, smile, and say. You girls are
so beautiful, I just wanted to make sure they were safe enough for you
to eat”.
If you do it I’ll buy your drinks for the rest of the night.
Hopefully they will think you are cute or funny and want to talk to you.
If it backfires you can just tell them it was my fault.
What’s the worst that could happen?
It’s a win-win situation.

Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

Decent looking guy – Good looking or handsome guy, often guys describe other guys in
this way. They don’t want to sound gay.

Gazing – Staring for a long time

Hot girls – Great looking or incredibly sexy girls. We often say hot to describe girls.
Girls also use hot to describe great looking guys.

Dare – A challenge that you give to someone. It’s a kind of challenge that they normally
would be scared or embarrassed to do. It’s a fun kind of thing between friends.
This can also be used as a characteristic to describe someone. We can call someone
“daring”. That means the person is willing to take chances, bold or courageous.

Wimp – Weak man. Scared, babyish, not strong.

Backfires – If a plan backfires it means that it did not turn out the way you hoped that it
would. It went the opposite of how you hoped it would go.

 What’s the worst that could happen?–This is a question to ask yourself or someone
else if they are considering not doing something. The idea is that if the worst thing that
can happen isn’t really that bad, then you should do it.

Win-win situation – A situation where no matter what the result is, there is something
still good about it. Here, if the girls like Tony, he wins. If they don’t like him, he will get
free drinks for the rest of the night, so he wins again.

August 02, 2011

Sedetik bersama penuh bermakna

Saja buat tajuk nampak macam hot..hehehe
Actually, aku dah lama tak spend time together ngan diorang ni
plessing2 kat majlis orang itu ada la kewajipan kami.. huhu


Me with shida a.k.a ced




ced (keje kat tax company), tika (dah jadik cikgu sekarang), me (of course la housewife,haha), ili a.k.a mummy(bru abes study) & jamie (baru berkenalan..hehehe)


Buat macam kat rumah sendiri je..sporting abes kan..


Pengantin sibuk makan berdmai..kita orang plak take over pelamin..haha






--------------------
SEKIAN TERIMA KASIH


Baru ku sedar..

Assalamualaikum..

Hampir 8 bulan aku duduk di rumah , mengambil alih tugas - tugas my mom. Seperti yang sedia maklum my mom dah kena serangan stroke / angin ahmar yang ke-2 kalinya (on December 2010 &April 2011). Mungkin ramai yang tidak tahu, sekarang ni aku memikul tanggungjawab yang besar (for me la, kalau pada pandangan orang lain tak tau la). Ramai juga yang bertanya : "dah habis belajar ke" "tak sambung belajar ke" " tak cari kerja ke"..bla..bla..bla..bla...semua ke ke ke ke?whathe? waterpark?watermelon? bak kata si KECIK ni..(buat2 faham jela kan, beremosi sikit bila di tanya dengann soalan-soalan yang sama je)

Ok lah, untuk tidak mengecewakan pihak-pihak media ni (perasan jadi selebriti jap), ops sorry, i mean pihak - pihak yang bertanya tu.so, my answer are :

1. Aku memang dah habis belajar. tapi, setakat diploma je la. memang takda niat nak sambung belajar sebab for me Accounting field not for me. Calculation memang aku minat..tapi.....(entah la susah nak explain macam mana). Beside that, aku malas nak menambah hutang dengan PTPTN. Sekarang ni pun aku hold sebanyak RM17k..

2. Aku belum kerja lagi k. Bukan tak mencari, bukan xda niat nak bekerja. Mungkin belum ada rezeki lagi,  Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba -Nya..Bila aku kerja, siapa nak jaga mak?siapa nak jaga anak-anak buah?Even, tak semua benda dalam rumah ni aku yang buat..sebab my mom boleh bantu sikit-sikit. exercise for her too. Badan ni kalau dibawak baring je makin la lemah..i'm right?

Ada juga yang pernah pertikaikan, 'nanti dah kahwin sama jugak, siapa plak yang jaga diorang'.. Hah, ni pun satu soalan yang buat aku emosi. 'Dia' xpernah merasa apa yang aku rasa memang la sukahati mak bapak dia cakap macam tu kan..Astagfirullah3x (bawak bersabar meya)

My answer : Cuba pikir eh. Jangan pikir masa depan yang belum pasti, pikir masa sekarang yang sememangnya pasti (betul ke ayat aku ni?layan jela) Sementara belum kahwin, ni lah kesempatan yang berharga untuk membalas jasa ibubapa kita yang dah tak berapa sihat ni. Bukan senang nak dapat peluang macam tu (bukan mendoakan yang buruk-buruk k), bila korang merasa duduk di hospital, automatically, korang akan muhasabah diri. Bila dah kahwin, bagi yang perempuan semestinya tugasnya lebih kepada suami kan. Akan tetapi,  suami boleh dicari..tapi ibubapa?ada sesiapa ke yang boleh gantikan..Even ada parent angkat, tetap tak sama kan? Emosi..emosi..tulah siapa suruh tanya soalan macam tu.

Dan kini, baru ku sedar.. betapa besarnya pengorbanan ibubapa kita dulu especially ibu / mak/ umi/ mummy/mama dan seangkatan dengannya. Lagi-lagi bila ramadhan tiba. Pukul 3 or 4 pagi dah bangun untuk menyediakan juadah berbuka, sementara anak-anaknya senang lena tidur dibuai mimpi. Kadang- kadang  2 or 3 kali kena kejutkan pun x bangun2, last-last kena sahur sendiri sebab mak dah malas nak kejutkan (hehe, aku lah tu). Bila siang plak, si anak ni melantak la tidur je kan..puasa la katakan. semua anggota badan lemah-lemah. Petang plak, sibuk memasak juadah untuk berbuka.

Dan sekarang, aku melalui 'fasa' tu..pukul 4 pagi dah tersedar..masak air, panaskan nasi, panaskan lauk, goreng telur mata lembu (menu wajib), dah settle semua, kejutkan anak-anak buah. Honestly, aku ni garang @ tegas dengan anak2 buah. kalau sekali 2 aku kejut tak bangun-bangun..memang kena la..huhu (gila takut kan).Bertegas untuk kebaikan takpe kan? Pukul 5 petang plak, baru siap2 untuk memasak untuk berbuka. Kadang-kadang aku blur nak masak apa. Budak-budak kat rumah ni, bukan nak makan sangat. Masak beria-ia tulah yang banyak terbuang.

Dan aku berharap..Allah akan terus menyedarkan hamba-Nya yang serba kekurangan ini..Amin

Lets learn together : Part 3 (naturally fluent)


LESSON 3: PROCRASTINATION

We listen to Andrews story about not doing anything.

Andrew : Today I woke up at 9:20 but lay in bed until about 11:30.
I wasn’t sleeping, nor was I relaxing.
I wasn’t really thinking of anything in particular either.
I was in a daze.
I finally got out of bed and started walking aimlessly around the house.
Instead of doing anything reasonable, I decided to feel a bit guilty
about getting up so late and wasting the morning in bed.
I was just about ready to go to the gym when for some reason I decided
to log on to msn messenger and start up a few useless conversations.
An hour flew by and it was now almost 1:00.
I’d had it.
I was sick of all the procrastinating.
I got off msn, grabbed a protein shake and headed off to the gym.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

I wasn’t thinking of anything in particular
- Nothing specific. Hard to say exactly what you were thinking or doing.

I’m not going anywhere in particular.
- What restaurant were you thinking of going to tonight?
Nowhere in particular

I was in a daze
- Thinking about something, maybe not moving your eyes much. Just staring at the wall
and thinking

Walking aimlessly around the house
- No direction. Just walking around with no idea of what to do.

I’d had it.
- I was sick of it. I had enough, I couldn’t take it anymore. I needed something to change.

Mylittlehomemade : Birthday Cakes


Those are my homemade cake which is for birthday..
kalau korang semua perasan la (memang obviously kan. hehe), mostly, the decoration are same right?
hahaha..bukannya apa.. I'm not pro yet and lack of baking skills..aku pun belajar baking2 ni semua daripada internet..not, officially go to baking class..
Layan je lah ok..

--------------------------------------


Moist chocolate chiffon cake (1kg)
topping : chocolate ganache + buttercream


Moist chocolate cake (2kg)
Fondant + buttercream


Moist Chocolate chiffon cake (1kg)
chocolate + buttercream + readymade flowers


Moist Chocolate chiffon cake (1kg)
chocolate + buttercream + readymade flowers


Moist chocolate cake (2kg)
Fondant + buttercream


Moist chocolate cake (1.5kg)
chocolate ganache + buttercream

August 01, 2011

My new niece : Nurul Syazwani


Hah..ni lah dia my niece yang ke 15 orang..
DOB : 20 july 2011
Berat : 3.4kg
keturunan : banjar





mata sepet..yeah, i like..!!




tengah tidur tertiba tersenyum...comel..!!

Hikmah berpuasa dan kelebihan Ramadhan


Dalil Al-quran : -

Maksudnya : " Wahai orang yang beriman, diwajibkan atasmu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang sebelum kamu semoga kamu bertaqwa" ( surah al -Baqarahn:183)

Dan firman-Nya lagi :-

Maksudnya : Pada bulan Ramadhan, diturunkan al-Quran yang menjadi petunjuk bagi manusia dan penjelasan daripada hidayah serta pembeza antara yang hak daan yang batil maka sesiapa yang melihat bulan Ramadhan hendaklah ia berpuasa " (surah al-Baqarah :185)


--------------------------------------

Hikmah berpuasa dan kelebihan ramadhan : -
1. Ketibaan ramadhan, umat islam di selurih pelusuk dunia serentak mengerjakan puasa dalam satu masa yang tertentu. Kesatuan hati dan niat tulus ikhlas ini dilakukan semata-mata untuk mengabdikan diri terhadap Allah SWT.

2. Dengan diwajibkan berpuasa, semua golongan Islam, kaya dan miskin, berada dan tidak berada, terpaksa menempuh ujian yang sama. Dengan berpuasa menimbulkan keinsafan dan perasaan bertimbang rasa serta kasih mengasihi sesama umat Islam.
3. Amalan berpuasa melahirkan jiwa insan yang taat kepada Allah. Justeru itu akan lahir pula ketenangan jiwa dan ketaqwaan.
4. Dari segi kesihatan, perut yang melalui proses berpuasa dapat dibersihkan, sekaligus beberapa penyakit yang terdapat di dalam tubuh badan manusia dapat diatasi.

5. Puasa itu disifatkan oleh Rasullullah SAW sebagai separuh daripada kesabaran

6. Orang yang berpuasa lebih disayangi Allah, selamat daripada api neraka dan menghapuskan dosa-dosa kecil

7. Ketibaan ramadhan menandakan terbukanya pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu nerakat dan dirantaikan syaitan

8. Malam Nuzul al-Quran (17 ramadhan) merupakan saat yang penting al - Quran diturunkan dari langit ke dunia untuk menjadi pedoman manusia hingga ke akhir zaman

9 . Terdapatnya Lailatul Qadar iaitu satu malam yang padanya terdapat saat penuh keberkataan menyamai 1000 bulan (83 tahun 3 bulan) ganjaran pahalanya daripada Allah SWT

Notes : sumber dari buku "Indahnya Hidup Bersyariat" - Dato' Ismail Kamus & Mohd Azrul Azlen Ab. Hamid



Lets learn together : Part 2 (naturally fluent)



LESSON 2: JOB INTERVIEW
Andrews monologue about a job interview.


Andrew :Yesterday afternoon I went for that job interview.
It was the worst experience in my life.
For some reason I put on my resume that I could speak Japanese, which
is a total lie.
The job had nothing to do with Japanese so I guess I thought I would
just put it down to make myself look more well-rounded.
I never thought that they would actually test me on it.
It turns out that the guy interviewing me had lived in Tokyo for 8 years.
His Japanese was great.
The first thing he said to me was something in Japanese, which I
obviously didn’t understand.
I felt so nauseous.
I had absolutely no idea what to do so I just replied in English, “hey,
your Japanese is pretty good”.
He said “thanks, but what about you? It says here on your resume that
you speak it.”
I said, “what can I say” he shook his head and said “get the hell out of
here!”




Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:


"For some reason"
if you don’t know why you did something, that was usually a mistake, you can say "for
some reason"
Example: I was holding my money in my left hand and the garbage in my right. For
some reason I threw my money in the garbage instead of the garbage bag.


"I put on my resume that I could speak Japanese, which is a total lie."
By saying it was a total lie, you are saying that it is completely untrue. In this case you
don’t speak any Japanese at all. If it was a little lie we often say that you embellished a
little or you stretched the truth. Most people embellish a little on their resume. They
stretch the truth to make themselves sound better.


"The first thing he said to me was something in Japanese, which I obviously didn’t
understand"
Why does he say obviously?
Because the speaker already said that he didn’t understand any Japanese so it is very clear
that he didn’t understand Japanese. It kind of gives the listener some respect because the
speaker knows that the listener is smart enough to already know that.
- The idea is that it should be clear or obvious to the listener.
- One person could say, “I found a wallet with 1000 dollars in it so I obviously kept it”.
- Another person could say “I found a wallet with 1000 dollars in it so I obviously tried to
find the owner to give it back”
- These are obviously different kinds of people.


"Well rounded"
Well rounded is a term to describe someone who is good at many things. Most employers
want to see that you have more than one skill and lead a balanced life. You don’t just do
only one thing. So if you are good in school, play sports, and do other hobbies you are
well rounded. If you just study you aren’t very well rounded.


"Nauseous"
The feeling you get when you are almost going to throw up. Sick stomach.


“What can I say?”
It’s a question to use when you really have nothing to say. It’s a rhetorical question
meaning that the other person doesn’t need to answer you. It’s almost like saying. “There
is nothing for me to say”.


Good luck..please wait for next lesson k..



Si dempak

Actually this is not mine but its belong to my neighbour..
Arnab2 ni ada yang parsi dan ada yang mixed..
kalau jiran xda kat rumah, so aku lah yang take over untuk pastikan makan dan minum semua mencukupi.. 
I have no idea how many it is..
Maybe more than 40..
banyak kan?kelmarin pun ada yang beranak lagi sebanyak 16 ekor...
semua comey2 belaka

----------------------------------------
Ok..time to eat


Twin??haha



Fav vege..



v
v
v


Dah kenyang terus membuta..ish2




Lawak di pagi ramadhan

Situasi di pagi satu ramadhan..
Haikal (4tahun) tengah menggorek hidung..then, tertiba Idham (6 tahun) bersuara..

Idham  : ucu, haikal korek hidung.Haikal, puasa mana boleh korek hidung.
Haikal : kalau korek mata boleh?
Idham : korek mata berdarah lah nanti.

Lets learn together : Part 1 (naturally fluent)

I got this from my sis (bought from Aussie)..She ask me to learn together in order to improve our English..
Actually, this come together with podcast..but, it too complicated to download..i just give the learning guide only..I hope this will give benefits to ours..so, lets learn together..Sharing is caring..!!peace


LESSON 1: HUMOUR
We are talking about a new sitcom called ‘Entourage’.

Andrew :Hey, have you seen that new sitcom called Entourage?
Addison :Ya, it’s awesome. Who’s your favorite character?
Andrew :Johnny Chase. He’s absolutely hilarious! I love the one where he’s
insecure about his calves.
Addison :That was hilarious. I personally think that Arie might be the best actor.
Andrew :Who do you think is the worst?
Addison: Turtle.
Andrew: I agree. He sucks.

Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

It’s not common for native English speakers to describe people or things as “very
humourous”.
Hilarious – A very good word to use which means very funny.
- My friend is hilarious.
- I find that movie hilarious.
- Last night was hilarious.
- What you just said was hilarious.

"Sense of humour" – a sense of humour is talking about if a person is either funny or
good at accepting jokes. People who have a good sense of humour are often very easygoing.
- She has a really good sense of humour.
- A good sense of humour is important to me when finding a boyfriend.
- A good sense of humour is more important than physical appearance.
- He has a good sense of humour about himself. (doesn’t take himself too seriously, can
make fun of himself)

Don’t use the word “very” all the time to modify words. A great word to use if you want
to make a very strong point is “absolutely”.
- Absolutely is like saying, extremely, totally, or 100%
- Absolutely amazing.
- That movie was absolutely amazing.
- Absolutely beautiful.
- Wow, you look absolutely beautiful in that dress.
- Absolutely disgusting.
- I can’t believe you like to eat that. It’s absolutely disgusting

Good luck..please wait for next lesson k..



Setelah sekian lama menyepi


Hampir 8 bulan blog ni tidak diupdate,, Bukan niat nak menyepikan diri atau membawa hati yang lara (lara la sangatkan)..Cuma masa dan keadaan sahaja yang tidak mengizinkan diri ini untuk ber’blogging’..apakah sebabnya?
1. Line broadband  yang sangat la slow untuk b’blogging’..malas nak asyik refresh je..biasa la duduk di kampung. Masih belum ada teknologi 3g..
2. Sibuk dengan tugas2 sebagai suri rumah sepenuh masa (not married yet actually)..Di entry2 yang lepas, aku ada mention pasal my mom yang kena stroke, right? First time kena pada 3 hari before my E-day (December 2010)  and second on April 2011..so, aku yang mengambil alih tugas2 my mom sebelum ni..plus, menjaga anak-anak buah (4orang)..My SIL pun dah meninggal dunia 2 years ago..same year with my late father..
3. Baking - bermula dengan hobi, lama2 dapat order untuk kek dan cheese tart..walaupun x banyak, but the order still keep going until now..Daripada duduk rumah xda buat apa..baik baking..dapat lah juga duit2 poket kan.

So, itu jelah antara sebab2nya..Alhamdullillah, hari ni first day puasa..hari ni jugak my 1st duty masak untuk sahur dan bangunkan anak2 buah untuk bersahur..menu simple je..because i'm not prefer heavy meal..
Banyak benda nak di kongsikan bersama ni..hehehe..InsyaAllah, i'll keep writing..
Lastly, Selamat menyambut ramdahan al-mubarak..semoga ramdhan kali ini lebih bermakna untuk semua..
For me - Ramadhan kali ini akan ku tempuhi dengan kesabaran, keikhlasan dan keredhaan..Amin




January 22, 2011

Ketinggalan zaman : part 1

Supposedly, this entry should be post a month ago (hehe. padahal x da la lame sangat kan)..bukannya pe, line kat umah ni sangat la lampi kalau nak ber'blogging..kalau ber 'fbing or chatting ok je..but, for blogging sangat la hampeh..kena refresh je..

A month ago..


Seminggu lebih lepas mak aku kuar hospital..kami sekeluarga g umah my sis (kak nora) kat Bandar Seri Putra - tempat di mana sepatutnya aku melangsungkan pertunangan..wawa..tapi apekan daya..kita hanya merancang selebihnya Tuhan yang menentukan..kalau ada sesiapa yang miss my story..feel free read d older post k..

Ni dikirakan holiday for my family la..my sis balik Malaysia..dia cuti 3 minggu..so, dia beria suruh kami sekeluarga berkumpul umah baru dia..di sebabkan keta x muat (coz my nieces badan besar2 compare ngan ucu dia ni,,huahua), so aku terpaksa naik bus k..sorang2 k..sedey..sob..sob..dan aku jugak yang orang terakhir sampai,..lagi lah sedey..kalau lah tau jadik macam ni, baik terus g kl dating ngan EN.Tunang..(gurau je)



incomplete family members..



My nephews 


tolong tanam bunga2 an



main jenga..syok!!

Iklan

August 09, 2011

Jam oh jam..!!


Semua jam-jam ni my sis beli kat Australia (my sis further study kat sana)
Dia cakap harga kat sana lebih berpatutan daripada kat Malaysia..
so, dia bagi idea nak jual jam2 yang dia beli..
Currently, jam-jam ni dah sold and booked..
so, layan kan aje la eh..
------------------------------------


Not for sale..!!
Its mine..my first birthday from my sis
hampir 3tahun dah..sangat2 berharga ok..!



FOSSIL
PRICE : RM220
Hak milik kekal my cousin (nieza zainal)..1st customer tu


DKNY
PRICE : RM200
its mine..hehehe..



D&G
PRICE : RM350
my friend dah booked for her engagement


DKNY with bracelet
PRICE : RM350
Booked
my bro in law ada tengok kat alamanda, jam sahaja without bracelet RM400++
So, berbaloi2 siapa yang beli dari my sis ni


D&G
Price : RM300 something..lupe plak, malas nak check kat fb
STILL AVAILABLE


FOSSIL (purple + brown)
Price : RM200
Sold


FOSSIL (blue + black)
PRICE : RM200
My sis bagi present kat niece


FOSSIL
RM200
SOLD


Designer Watch by MARC JACOBS
PRICE : RM400
Still AVAILABLE



FOSSIL for MEN
PRICE : RM300
STILL AVAILABLE




FOSSIL for MEN
PRICE : RM300
Booked
-------------------------------------------------
Next year on April, My sis dah belikan ticket to Aussie..
alhamdullillah...dapat jugak merasa pg melancong..
bleh la shopping barang -barang untuk hantaran nikah nanti..
sesiapa yang nak kirim jam pun bleh..tapi kena disertakan dengan cash la eh..
no money no talk..hehe



Just review

Jutaan terima kasih kepada my sis sebab recommend blog ni..sesiapa yang tengah tension / emosi tahap cipan@cipanzi dan sewaktu denganya pasti bleh tersenyum lebar..Xperlu nak pakai ayat2 skema pun still bleh bleh attract orang ramai untuk singgah sekaligus follow our blog kan..

-----------Blog kak Senduk ------
terbaik dari ladang..hehe

Aku ni bukannya selalu blogwalking..bukan x gemar, cuma line broadband yang membantutkan pergerakan blogging ni..tu yang kadang miss isu2 semasa especially pasal Makcik Hajjah Sitt Al - Wuzara a.k.a Nor Arlene Tan binti Khalid (sila google k).. isu ni dah timbul beberapa bulan yang lalu..sangat terkejut bila review pasal dia tu..Allahuakbar..Astagfirullah..SubhannaAllah..Nauzubillah..itu je lah kata-kata yang bleh terucap..

Di sebalik nama itu

Setiap nama itu ada cerita disebaliknya..tak terkecuali dengan namaku (sila jangan nak skema sangat..!!)
ok fine..nak di jadikkan cerita..setelah melakukan sedikit penyelidikan(dah lama dah, tapi baru sekarang baru nak wat laporan), jiran sebelah rumah lah yang bagi nama aku tu..asalnya, dia nak letak SITI MAISARAH (nama isteri nabi)..So, arwah abah aku pun pg report kat balai polis (dulu2 kan daftar kat balai kan??, ke aku yang hilang ingatan?main bedal je)

Orang dulu-dulu punya tulisan kan advance sangat mengalahkan doktor, Xsure samada arwah abah yang salah tulis or polis tu yang tersalah baca..jadi, TERdaftar la nama aku dengan ejaan SITI MEYASARAH SABRI..part Meya tu sebut betul-betul k..sebab part tu yang ramai confuse especially cikgu2 sekolah ku dulu..


Tadika (1994) - aku hilang ingatan sekejap..situasinya samar2..so, xtau la cikgu n kawan2 panggil aku sapa..

Sekolah Rendah (Darjah 1-6 : 1995 - 2000) - Padahal kat dalam surat beranak sudah terang lagi bersuluh my full name..but, cikgu2 still payah nak menyebutnya..last2 cikgu sebut je nama Siti Maisarah..time tu, aku pun masih blur2, masih belum baligh lagi..hehe..so layan kan aje la..Name tag pun just tulis Maisarah..sebab nak tulis full xmuat dah..

Semua kawan2 sekolah rendah pun dah terbiasa panggil Mai..Mai..Mai..Sampai sekarang pun still ada panggil dengan panggilan tu..

Sekolah Menengah (Form 1-5 : 2000 - 2005) - bermula hidup ku dengan nama Siti Meyasarah..hahaha..sadis sungguh bunyinya tu kan..Time sekolah menengah ni, kawan-kawan dah makin bertambah.Sebab sekolah menengah kat sini bergabung dengan Felda2 lain (Air Tawar 5, Air Tawar 4 & Felcra Layau.Sesiapa yang tak familiar tu, kalau rasa nak tahu..sila google je la eh..itupun kalau ada..hehe)
Time tu pun dah baligh,,huhu, so nak nama pun yang glamor2 je..Nasib baik cikgu2 pandai sebut nama aku tu..MEYA..!!akan tetapi, muncul plak nama baru..MEYMEY??apakah itu??certain frens je yang panggil nama tu until now..ape motif?sebab diorang ingat aku ni mix dengan cina...Aku ada tulis kot entry pasal ni...

Ada satu hari tu, cikgu tanya la nama masing2..tibe turn aku, cikgu cakap..

cikgu : Saya panggil awak SARAH je lah..
Kawan2 : panggil dia MEYA la cikgu, baru best.

haha, xsangka plak kawan2 aku nak back up aku..nama SARAH just in family je..ok..!!

Nama aku ni bukannya pelik sangat, cume tak familiar je, and jarang ada yang pakai.oleh yang demikian, aku lah antara murid wanted dalam kelas bila cikgu2 bertanyakan soalan..hah, amek ko meya..!!

ok sekian sahaja asal usul my name..korang plak macam mane??
----------------------------------------------------------

Zaman sekarang, macam-macam nama ada..sedap2 bunyi nya kan? sampai ada 3 nama sebagai contoh : -

- Haziqah Aqiela Batrisyah ( reka sendiri..hehe)
- Muhamad Danish Haikal ( my nephew name)
- Muhamad Danial Amru Al-haj (hah, yang ni nama bakal adik ipar..hehe..sdapkan?)

ada orang cakap, kalau letak nama panjang2 ni,,xberapa elok sangat..betul ke??nanti 'berat' nak bawak..bawak ke mana?aku pun tak tau..cukuplah kan setakat 2 perkataan..tertiba dah terbayang-bayang nama untuk my future son..(dah kemaruk sangat nak ada baby ni)..kalau la EN Tunang baca my entry ni..geleng kepala dia dibuatnya..hehe

August 08, 2011

Lets learn together : Part 7 (naturally fluent)


LESSON 7: MISUNDERSTANDING

Addison 
I have just moved in with a new roommate a little while ago named Tony.
He is pretty hilarious and a really cool guy but the problem is that he is
an absolute pig.
He is the biggest slob I have ever met.
The other day I had cooked dinner for us and he went out as soon as we
were finished eating.
I thought that he could at least share with the dishwashing afterwards.
I was getting really tired of this and knew I had to do something.
The problem was that I didn’t really know how to bring this up to him.
I didn’t want to seem like one of those guys who is a neat freak or
anything but this was getting out of control.
.I decided that I would just come clean with him and tell him what I
was thinking the next time I saw him.
I said, “I don’t want to be annoying or anything but would you mind
helping me with the cleaning around here?”
He said “oh, I’m so sorry, I didn’t realize you were doing the cleaning,
I thought this place came with a maid service”.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

Pig/slob - very dirty or messy person
getting really tired of this – the feeling of being annoyed or bothered by something. In
this story the roommate was getting annoyed because Tony is a slob.
to bring this up - to talk to someone about something. Here, the roommate wanted to
“bring up” the idea that he didn’t like the place to be messy to Tony.
neat freak - someone who really needs things to be neat and organized at all times
getting out of control - was a problem here that was getting larger and larger. Here, the
problem was of Tony’s habit of not cleaning anything.
come clean – telling someone the truth and what you are thinking. In this story, the
roommate “comes clean” with Tony about his feelings towards Tony’s cleaning habits.
be annoying or anything - this phrase here meant that the roommate didn’t want to
annoy Tony or make him feel uncomfortable or bother him.

----------------stay tune for next lesson k----------

August 07, 2011

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Al-Qadr

[1]
Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar,
[2]
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu?
[3]
Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.
[4]
Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut);
[5]
Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!


-----------------------------
note : copy and paste from here

Lets learn together : Part 6 (naturally fluent)


LESSON 6: FRUSTRATION

Andrew 
I worked really hard all week on a marketing proposal for work.
I wanted to impress the boss with all the effort I’d been putting in.
I wanted him to realize that I am the most valuable member of the staff,
and that the other people just sit around the office all day
accomplishing next to nothing.
One guy Jeff, just talks to girls all day on his MSN messenger account
and when the boss comes around, is somehow able to convince the boss
that he isn’t totally worthless.
Anyway, I didn’t care, I was just about ready to show the boss what I’d
done but I noticed he was on the phone.
I printed out my proposal, left it on my desk, and took a bathroom
break.
When I came back I saw the boss with his arm around Jeff
congratulating him for a job well done.
While I was in the washroom, Jeff had apparently taken the proposal
off my desk and shown the boss.
He took credit for my work.
I was so pissed off. That was incredibly frustrating.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:
Frustrating – you try hard at something and you feel that all your time and energy are
wasted. Ex. working for 4 hours writing something on the computer and you forget to
save it. Another example is Inviting your friends to a great restaurant and when you get
there it is closed.
Accomplishing – getting something useful done. Mom used to always ask “what have
you accomplished today?”
next to nothing – almost nothing or very little. I accomplished next to nothing today.
totally worthless – means to have no value. Jeff is somehow able to convince his boss
that he isn’t totally worthless. This is funny here because if you are working for someone,
you should try and show your boss that you have a lot of value and skills, not just better
than being totally worthless.
Apparently – obvious, evident or easy to have seen. Here Jeff had apparently taken the
proposal off my desk and shown it to the boss. We didn’t seen him take the proposal but
we think it is obvious that he did.
Took credit – say or show that you did something(even if you didn’t do it). Here Jeff
took credit for my work. He said he did the proposal even though he didn’t.
Pissed off – angry at someone or something.

----------------------------

stay tune for next lesson k..s

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Ash-Sharh (Alam Nashrah)


[1]Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ? 
[2]Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) - 
[3]Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? 
[4]Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? 
[5]Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
[6](Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
[7]Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
[8]Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Blackpepper chicken rice : ala2 claypot..hehe



Kelmarin, aku ada try wat resepi ni(resepi from rancangan ketuk2 ramadhan). Actually, x sure apa name resepinya,sebab tengok last2 minute je..so, hentam jelah nama resepi tu eh..

Bahan - bahan ( sukatan ikut sukahati..haha)

1. Ayam
2. bawang besar(dihiris)
3. bawang putih(dihiris)
4. halia (dihiris)
5. serbuk lada hitam
6. sos tiram
7. kicap pekat/kicap biasa pun boleh
8. brokoli / bunga kobis
9. lobak merah (aku yang saja tambah)

Cara :-
- mula2 masak nasi dulu lah eh..
- tumis bawang merah + bawang putih hingga naik bau.
- then, masukkan ayam. gaul sebati
- then. masukkan halia..gaul lagi.
- masukkan serbuk lada hitam , sos tiram + kicap. then, gaul lagi
- lastly, masukkan brokoli + lobak. 
- masukkan air dalam 4sudu makan. gaul sampai masak

note : xperlu letak garam, sebab sos tiram n kicap dah masin.

*lastly, masukkan ayam tadi kedalam periuk nasi yang dah dimasak tadi,,hehe..selamat mencuba


Re-publish from my sis..

Dan pohon kemuning akan segera kutanam
Satu saat kelak dapat jadi peneduh
Meskipun hanya jasad bersemayam di sini
Biarkan aku tafakkur bila rindu kepadamu

Walau tak terucap aku sangat kehilangan
Sebahagian semangatku ada dalam doamu
Warisan yang kau tinggal petuah sederhana
Aku catat dalam jiwa dan coba kujalankan

Meskipun aku tak dapat menungguimu saat terakhir
Namun aku tak kecewa mendengar engkau berangkat
Dengan senyum dan ikhlas aku yakin kau cukup bawa bekal
Dan aku bangga jadi anakmu

Ayah aku berjanji akan aku kirimkan
Doa yang pernah engkau ajarkan kepadaku
Setiap sujud sembahyang engkau hadir terbayang
Tolong bimbinglah aku meskipun kau dari sana

Sesungguhnya aku menangis sangat lama
Namun aku pendam agar engkau berangkat dengan tenang
Sesungguhnyalah aku merasa belum cukup berbakti
Namun aku yakin engkau telah memaafkanku

Air hujan mengguyur sekujur kebumi
Kami yang ditinggalkan tabah dan tawakkal

Ayah aku mohon maaf atas keluputanku
Yang aku sengaja maupun tak kusengaja
Tolong padangi kami dengan sinarnya sorga
Teriring doa selamat jalan buatmu ayah tercinta 


-----------------
Al-fatihah untuk abah (23 may 2009)
semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan hamba2-Nya yang soleh dan solehah

Mari membaca dan memahami al-Quran - Surah Al-fatihah

[1]
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2]
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3]
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4]
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5]
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6]
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7]
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.


-------------------------------------


Notes : copy and paste from here

Sekilas coretan

Sekejap je masa berlalu. Pejam celik dah seminggu umat Islam menjalani ibadah puasa.Dan aku masih lagi menerima tempahan untuk raya nanti.Alhamdulllillah, berkat bulan ramadhan yang mulia ini, Allah memurahkan rezeki aku. Aku akan tutup order tak lama lagi, sebab takut tak cukup tangan nanti..

Disebabkan line broadband yang sangat slow, so, xdapat nak upload pic ke blog..warghh..sedey..sila klik sini sebagai rujukan..MyLittleHomemade

August 04, 2011

Lets learn together : Part 5 (naturally fluent)

LESSON 5: DARE 2
We hear the sequel to the dare
Andrew :
Although Tony is usually a bit of a wimp when it comes to approaching
girls, the buzz from the 6 beers he’d had was starting to give him some
confidence.
Not to mention that he hates backing down from a good dare.
He didn’t have a lot of money either, so free drinks for the rest of the
evening sounded like a good idea.
He chugged the rest of his beer and stumbled over to the 2 girls.
Without looking back to see my reaction, he grabbed a chicken wing
and slowly started eating it.
When he finished the wing he even had the audacity to ask one of the
girls for a napkin to wipe the sauce from his face.
To everyone’s surprise, the taller of the two girls handed Tony a napkin
and told him he seemed like a sweet guy and asked him to pull up a
chair.
Tony didn’t even have to explain why he took the wing without asking.
They talked and laughed for a while and eventually exchanged phone
numbers.
I expect that this event will work wonders for his self-esteem.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:
Buzz
The good feeling after drinking alcohol. Not too drunk but feeling the effects.
Backing down
Not accepting the challenge. Back down from a fight, back down from a dare.
Chugged
Drink quickly. Drink the beer all at one time without putting the glass down.
Stumbled
Walked like a drunk person. Almost falling down walking.
Audacity
After doing something rude, like taking the wing, he didn’t apologize and just did
something rude again. No shame.
That man stole $1000 from the girl and had the audacity to ask if she would be his
girlfriend.
Pull up a chair
Sit down with us, or join us at the table.
Work wonders
Do a lot of good for something.
That investment will work wonders for your bank account.
If you find a beautiful girl who likes you it will work wonders for your confidence.
Self-esteem
Confidence or belief in yourself.
If you have a high self-esteem then you think you are a capable person and like yourself.
If you have a low self-esteem you get discouraged easily and don’t have a lot of selfconfidence

August 03, 2011

Lets learn together : Part 4 (naturally fluent)


LESSON 4: DARE 1


Andrew : I was out at a bar last week with my friend Tony.
He’s a decent looking guy but he’s really shy around girls for some
reason.
He was standing there for about 15 minutes holding his beer with a
nervous look on his face.
Finally I realized why.
He was gazing at a couple of hot girls eating chicken wings.
I asked him, “Tony, what are you waiting for? Go over there and say
something”.
He said, “I have no idea what to say. I suck in these situations”.
I said, “Oh don’t be such a wimp, I dare you to go over there, take a
chicken wing off one of their plates, eat it, smile, and say. You girls are
so beautiful, I just wanted to make sure they were safe enough for you
to eat”.
If you do it I’ll buy your drinks for the rest of the night.
Hopefully they will think you are cute or funny and want to talk to you.
If it backfires you can just tell them it was my fault.
What’s the worst that could happen?
It’s a win-win situation.

Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

Decent looking guy – Good looking or handsome guy, often guys describe other guys in
this way. They don’t want to sound gay.

Gazing – Staring for a long time

Hot girls – Great looking or incredibly sexy girls. We often say hot to describe girls.
Girls also use hot to describe great looking guys.

Dare – A challenge that you give to someone. It’s a kind of challenge that they normally
would be scared or embarrassed to do. It’s a fun kind of thing between friends.
This can also be used as a characteristic to describe someone. We can call someone
“daring”. That means the person is willing to take chances, bold or courageous.

Wimp – Weak man. Scared, babyish, not strong.

Backfires – If a plan backfires it means that it did not turn out the way you hoped that it
would. It went the opposite of how you hoped it would go.

 What’s the worst that could happen?–This is a question to ask yourself or someone
else if they are considering not doing something. The idea is that if the worst thing that
can happen isn’t really that bad, then you should do it.

Win-win situation – A situation where no matter what the result is, there is something
still good about it. Here, if the girls like Tony, he wins. If they don’t like him, he will get
free drinks for the rest of the night, so he wins again.

August 02, 2011

Sedetik bersama penuh bermakna

Saja buat tajuk nampak macam hot..hehehe
Actually, aku dah lama tak spend time together ngan diorang ni
plessing2 kat majlis orang itu ada la kewajipan kami.. huhu


Me with shida a.k.a ced




ced (keje kat tax company), tika (dah jadik cikgu sekarang), me (of course la housewife,haha), ili a.k.a mummy(bru abes study) & jamie (baru berkenalan..hehehe)


Buat macam kat rumah sendiri je..sporting abes kan..


Pengantin sibuk makan berdmai..kita orang plak take over pelamin..haha






--------------------
SEKIAN TERIMA KASIH


Baru ku sedar..

Assalamualaikum..

Hampir 8 bulan aku duduk di rumah , mengambil alih tugas - tugas my mom. Seperti yang sedia maklum my mom dah kena serangan stroke / angin ahmar yang ke-2 kalinya (on December 2010 &April 2011). Mungkin ramai yang tidak tahu, sekarang ni aku memikul tanggungjawab yang besar (for me la, kalau pada pandangan orang lain tak tau la). Ramai juga yang bertanya : "dah habis belajar ke" "tak sambung belajar ke" " tak cari kerja ke"..bla..bla..bla..bla...semua ke ke ke ke?whathe? waterpark?watermelon? bak kata si KECIK ni..(buat2 faham jela kan, beremosi sikit bila di tanya dengann soalan-soalan yang sama je)

Ok lah, untuk tidak mengecewakan pihak-pihak media ni (perasan jadi selebriti jap), ops sorry, i mean pihak - pihak yang bertanya tu.so, my answer are :

1. Aku memang dah habis belajar. tapi, setakat diploma je la. memang takda niat nak sambung belajar sebab for me Accounting field not for me. Calculation memang aku minat..tapi.....(entah la susah nak explain macam mana). Beside that, aku malas nak menambah hutang dengan PTPTN. Sekarang ni pun aku hold sebanyak RM17k..

2. Aku belum kerja lagi k. Bukan tak mencari, bukan xda niat nak bekerja. Mungkin belum ada rezeki lagi,  Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba -Nya..Bila aku kerja, siapa nak jaga mak?siapa nak jaga anak-anak buah?Even, tak semua benda dalam rumah ni aku yang buat..sebab my mom boleh bantu sikit-sikit. exercise for her too. Badan ni kalau dibawak baring je makin la lemah..i'm right?

Ada juga yang pernah pertikaikan, 'nanti dah kahwin sama jugak, siapa plak yang jaga diorang'.. Hah, ni pun satu soalan yang buat aku emosi. 'Dia' xpernah merasa apa yang aku rasa memang la sukahati mak bapak dia cakap macam tu kan..Astagfirullah3x (bawak bersabar meya)

My answer : Cuba pikir eh. Jangan pikir masa depan yang belum pasti, pikir masa sekarang yang sememangnya pasti (betul ke ayat aku ni?layan jela) Sementara belum kahwin, ni lah kesempatan yang berharga untuk membalas jasa ibubapa kita yang dah tak berapa sihat ni. Bukan senang nak dapat peluang macam tu (bukan mendoakan yang buruk-buruk k), bila korang merasa duduk di hospital, automatically, korang akan muhasabah diri. Bila dah kahwin, bagi yang perempuan semestinya tugasnya lebih kepada suami kan. Akan tetapi,  suami boleh dicari..tapi ibubapa?ada sesiapa ke yang boleh gantikan..Even ada parent angkat, tetap tak sama kan? Emosi..emosi..tulah siapa suruh tanya soalan macam tu.

Dan kini, baru ku sedar.. betapa besarnya pengorbanan ibubapa kita dulu especially ibu / mak/ umi/ mummy/mama dan seangkatan dengannya. Lagi-lagi bila ramadhan tiba. Pukul 3 or 4 pagi dah bangun untuk menyediakan juadah berbuka, sementara anak-anaknya senang lena tidur dibuai mimpi. Kadang- kadang  2 or 3 kali kena kejutkan pun x bangun2, last-last kena sahur sendiri sebab mak dah malas nak kejutkan (hehe, aku lah tu). Bila siang plak, si anak ni melantak la tidur je kan..puasa la katakan. semua anggota badan lemah-lemah. Petang plak, sibuk memasak juadah untuk berbuka.

Dan sekarang, aku melalui 'fasa' tu..pukul 4 pagi dah tersedar..masak air, panaskan nasi, panaskan lauk, goreng telur mata lembu (menu wajib), dah settle semua, kejutkan anak-anak buah. Honestly, aku ni garang @ tegas dengan anak2 buah. kalau sekali 2 aku kejut tak bangun-bangun..memang kena la..huhu (gila takut kan).Bertegas untuk kebaikan takpe kan? Pukul 5 petang plak, baru siap2 untuk memasak untuk berbuka. Kadang-kadang aku blur nak masak apa. Budak-budak kat rumah ni, bukan nak makan sangat. Masak beria-ia tulah yang banyak terbuang.

Dan aku berharap..Allah akan terus menyedarkan hamba-Nya yang serba kekurangan ini..Amin

Lets learn together : Part 3 (naturally fluent)


LESSON 3: PROCRASTINATION

We listen to Andrews story about not doing anything.

Andrew : Today I woke up at 9:20 but lay in bed until about 11:30.
I wasn’t sleeping, nor was I relaxing.
I wasn’t really thinking of anything in particular either.
I was in a daze.
I finally got out of bed and started walking aimlessly around the house.
Instead of doing anything reasonable, I decided to feel a bit guilty
about getting up so late and wasting the morning in bed.
I was just about ready to go to the gym when for some reason I decided
to log on to msn messenger and start up a few useless conversations.
An hour flew by and it was now almost 1:00.
I’d had it.
I was sick of all the procrastinating.
I got off msn, grabbed a protein shake and headed off to the gym.


Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

I wasn’t thinking of anything in particular
- Nothing specific. Hard to say exactly what you were thinking or doing.

I’m not going anywhere in particular.
- What restaurant were you thinking of going to tonight?
Nowhere in particular

I was in a daze
- Thinking about something, maybe not moving your eyes much. Just staring at the wall
and thinking

Walking aimlessly around the house
- No direction. Just walking around with no idea of what to do.

I’d had it.
- I was sick of it. I had enough, I couldn’t take it anymore. I needed something to change.

Mylittlehomemade : Birthday Cakes


Those are my homemade cake which is for birthday..
kalau korang semua perasan la (memang obviously kan. hehe), mostly, the decoration are same right?
hahaha..bukannya apa.. I'm not pro yet and lack of baking skills..aku pun belajar baking2 ni semua daripada internet..not, officially go to baking class..
Layan je lah ok..

--------------------------------------


Moist chocolate chiffon cake (1kg)
topping : chocolate ganache + buttercream


Moist chocolate cake (2kg)
Fondant + buttercream


Moist Chocolate chiffon cake (1kg)
chocolate + buttercream + readymade flowers


Moist Chocolate chiffon cake (1kg)
chocolate + buttercream + readymade flowers


Moist chocolate cake (2kg)
Fondant + buttercream


Moist chocolate cake (1.5kg)
chocolate ganache + buttercream

August 01, 2011

My new niece : Nurul Syazwani


Hah..ni lah dia my niece yang ke 15 orang..
DOB : 20 july 2011
Berat : 3.4kg
keturunan : banjar





mata sepet..yeah, i like..!!




tengah tidur tertiba tersenyum...comel..!!

Hikmah berpuasa dan kelebihan Ramadhan


Dalil Al-quran : -

Maksudnya : " Wahai orang yang beriman, diwajibkan atasmu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang sebelum kamu semoga kamu bertaqwa" ( surah al -Baqarahn:183)

Dan firman-Nya lagi :-

Maksudnya : Pada bulan Ramadhan, diturunkan al-Quran yang menjadi petunjuk bagi manusia dan penjelasan daripada hidayah serta pembeza antara yang hak daan yang batil maka sesiapa yang melihat bulan Ramadhan hendaklah ia berpuasa " (surah al-Baqarah :185)


--------------------------------------

Hikmah berpuasa dan kelebihan ramadhan : -
1. Ketibaan ramadhan, umat islam di selurih pelusuk dunia serentak mengerjakan puasa dalam satu masa yang tertentu. Kesatuan hati dan niat tulus ikhlas ini dilakukan semata-mata untuk mengabdikan diri terhadap Allah SWT.

2. Dengan diwajibkan berpuasa, semua golongan Islam, kaya dan miskin, berada dan tidak berada, terpaksa menempuh ujian yang sama. Dengan berpuasa menimbulkan keinsafan dan perasaan bertimbang rasa serta kasih mengasihi sesama umat Islam.
3. Amalan berpuasa melahirkan jiwa insan yang taat kepada Allah. Justeru itu akan lahir pula ketenangan jiwa dan ketaqwaan.
4. Dari segi kesihatan, perut yang melalui proses berpuasa dapat dibersihkan, sekaligus beberapa penyakit yang terdapat di dalam tubuh badan manusia dapat diatasi.

5. Puasa itu disifatkan oleh Rasullullah SAW sebagai separuh daripada kesabaran

6. Orang yang berpuasa lebih disayangi Allah, selamat daripada api neraka dan menghapuskan dosa-dosa kecil

7. Ketibaan ramadhan menandakan terbukanya pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu nerakat dan dirantaikan syaitan

8. Malam Nuzul al-Quran (17 ramadhan) merupakan saat yang penting al - Quran diturunkan dari langit ke dunia untuk menjadi pedoman manusia hingga ke akhir zaman

9 . Terdapatnya Lailatul Qadar iaitu satu malam yang padanya terdapat saat penuh keberkataan menyamai 1000 bulan (83 tahun 3 bulan) ganjaran pahalanya daripada Allah SWT

Notes : sumber dari buku "Indahnya Hidup Bersyariat" - Dato' Ismail Kamus & Mohd Azrul Azlen Ab. Hamid



Lets learn together : Part 2 (naturally fluent)



LESSON 2: JOB INTERVIEW
Andrews monologue about a job interview.


Andrew :Yesterday afternoon I went for that job interview.
It was the worst experience in my life.
For some reason I put on my resume that I could speak Japanese, which
is a total lie.
The job had nothing to do with Japanese so I guess I thought I would
just put it down to make myself look more well-rounded.
I never thought that they would actually test me on it.
It turns out that the guy interviewing me had lived in Tokyo for 8 years.
His Japanese was great.
The first thing he said to me was something in Japanese, which I
obviously didn’t understand.
I felt so nauseous.
I had absolutely no idea what to do so I just replied in English, “hey,
your Japanese is pretty good”.
He said “thanks, but what about you? It says here on your resume that
you speak it.”
I said, “what can I say” he shook his head and said “get the hell out of
here!”




Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:


"For some reason"
if you don’t know why you did something, that was usually a mistake, you can say "for
some reason"
Example: I was holding my money in my left hand and the garbage in my right. For
some reason I threw my money in the garbage instead of the garbage bag.


"I put on my resume that I could speak Japanese, which is a total lie."
By saying it was a total lie, you are saying that it is completely untrue. In this case you
don’t speak any Japanese at all. If it was a little lie we often say that you embellished a
little or you stretched the truth. Most people embellish a little on their resume. They
stretch the truth to make themselves sound better.


"The first thing he said to me was something in Japanese, which I obviously didn’t
understand"
Why does he say obviously?
Because the speaker already said that he didn’t understand any Japanese so it is very clear
that he didn’t understand Japanese. It kind of gives the listener some respect because the
speaker knows that the listener is smart enough to already know that.
- The idea is that it should be clear or obvious to the listener.
- One person could say, “I found a wallet with 1000 dollars in it so I obviously kept it”.
- Another person could say “I found a wallet with 1000 dollars in it so I obviously tried to
find the owner to give it back”
- These are obviously different kinds of people.


"Well rounded"
Well rounded is a term to describe someone who is good at many things. Most employers
want to see that you have more than one skill and lead a balanced life. You don’t just do
only one thing. So if you are good in school, play sports, and do other hobbies you are
well rounded. If you just study you aren’t very well rounded.


"Nauseous"
The feeling you get when you are almost going to throw up. Sick stomach.


“What can I say?”
It’s a question to use when you really have nothing to say. It’s a rhetorical question
meaning that the other person doesn’t need to answer you. It’s almost like saying. “There
is nothing for me to say”.


Good luck..please wait for next lesson k..



Si dempak

Actually this is not mine but its belong to my neighbour..
Arnab2 ni ada yang parsi dan ada yang mixed..
kalau jiran xda kat rumah, so aku lah yang take over untuk pastikan makan dan minum semua mencukupi.. 
I have no idea how many it is..
Maybe more than 40..
banyak kan?kelmarin pun ada yang beranak lagi sebanyak 16 ekor...
semua comey2 belaka

----------------------------------------
Ok..time to eat


Twin??haha



Fav vege..



v
v
v


Dah kenyang terus membuta..ish2




Lawak di pagi ramadhan

Situasi di pagi satu ramadhan..
Haikal (4tahun) tengah menggorek hidung..then, tertiba Idham (6 tahun) bersuara..

Idham  : ucu, haikal korek hidung.Haikal, puasa mana boleh korek hidung.
Haikal : kalau korek mata boleh?
Idham : korek mata berdarah lah nanti.

Lets learn together : Part 1 (naturally fluent)

I got this from my sis (bought from Aussie)..She ask me to learn together in order to improve our English..
Actually, this come together with podcast..but, it too complicated to download..i just give the learning guide only..I hope this will give benefits to ours..so, lets learn together..Sharing is caring..!!peace


LESSON 1: HUMOUR
We are talking about a new sitcom called ‘Entourage’.

Andrew :Hey, have you seen that new sitcom called Entourage?
Addison :Ya, it’s awesome. Who’s your favorite character?
Andrew :Johnny Chase. He’s absolutely hilarious! I love the one where he’s
insecure about his calves.
Addison :That was hilarious. I personally think that Arie might be the best actor.
Andrew :Who do you think is the worst?
Addison: Turtle.
Andrew: I agree. He sucks.

Key vocabulary and phrases that are discussed in the podcast:

It’s not common for native English speakers to describe people or things as “very
humourous”.
Hilarious – A very good word to use which means very funny.
- My friend is hilarious.
- I find that movie hilarious.
- Last night was hilarious.
- What you just said was hilarious.

"Sense of humour" – a sense of humour is talking about if a person is either funny or
good at accepting jokes. People who have a good sense of humour are often very easygoing.
- She has a really good sense of humour.
- A good sense of humour is important to me when finding a boyfriend.
- A good sense of humour is more important than physical appearance.
- He has a good sense of humour about himself. (doesn’t take himself too seriously, can
make fun of himself)

Don’t use the word “very” all the time to modify words. A great word to use if you want
to make a very strong point is “absolutely”.
- Absolutely is like saying, extremely, totally, or 100%
- Absolutely amazing.
- That movie was absolutely amazing.
- Absolutely beautiful.
- Wow, you look absolutely beautiful in that dress.
- Absolutely disgusting.
- I can’t believe you like to eat that. It’s absolutely disgusting

Good luck..please wait for next lesson k..



Setelah sekian lama menyepi


Hampir 8 bulan blog ni tidak diupdate,, Bukan niat nak menyepikan diri atau membawa hati yang lara (lara la sangatkan)..Cuma masa dan keadaan sahaja yang tidak mengizinkan diri ini untuk ber’blogging’..apakah sebabnya?
1. Line broadband  yang sangat la slow untuk b’blogging’..malas nak asyik refresh je..biasa la duduk di kampung. Masih belum ada teknologi 3g..
2. Sibuk dengan tugas2 sebagai suri rumah sepenuh masa (not married yet actually)..Di entry2 yang lepas, aku ada mention pasal my mom yang kena stroke, right? First time kena pada 3 hari before my E-day (December 2010)  and second on April 2011..so, aku yang mengambil alih tugas2 my mom sebelum ni..plus, menjaga anak-anak buah (4orang)..My SIL pun dah meninggal dunia 2 years ago..same year with my late father..
3. Baking - bermula dengan hobi, lama2 dapat order untuk kek dan cheese tart..walaupun x banyak, but the order still keep going until now..Daripada duduk rumah xda buat apa..baik baking..dapat lah juga duit2 poket kan.

So, itu jelah antara sebab2nya..Alhamdullillah, hari ni first day puasa..hari ni jugak my 1st duty masak untuk sahur dan bangunkan anak2 buah untuk bersahur..menu simple je..because i'm not prefer heavy meal..
Banyak benda nak di kongsikan bersama ni..hehehe..InsyaAllah, i'll keep writing..
Lastly, Selamat menyambut ramdahan al-mubarak..semoga ramdhan kali ini lebih bermakna untuk semua..
For me - Ramadhan kali ini akan ku tempuhi dengan kesabaran, keikhlasan dan keredhaan..Amin




January 22, 2011

Ketinggalan zaman : part 1

Supposedly, this entry should be post a month ago (hehe. padahal x da la lame sangat kan)..bukannya pe, line kat umah ni sangat la lampi kalau nak ber'blogging..kalau ber 'fbing or chatting ok je..but, for blogging sangat la hampeh..kena refresh je..

A month ago..


Seminggu lebih lepas mak aku kuar hospital..kami sekeluarga g umah my sis (kak nora) kat Bandar Seri Putra - tempat di mana sepatutnya aku melangsungkan pertunangan..wawa..tapi apekan daya..kita hanya merancang selebihnya Tuhan yang menentukan..kalau ada sesiapa yang miss my story..feel free read d older post k..

Ni dikirakan holiday for my family la..my sis balik Malaysia..dia cuti 3 minggu..so, dia beria suruh kami sekeluarga berkumpul umah baru dia..di sebabkan keta x muat (coz my nieces badan besar2 compare ngan ucu dia ni,,huahua), so aku terpaksa naik bus k..sorang2 k..sedey..sob..sob..dan aku jugak yang orang terakhir sampai,..lagi lah sedey..kalau lah tau jadik macam ni, baik terus g kl dating ngan EN.Tunang..(gurau je)



incomplete family members..



My nephews 


tolong tanam bunga2 an



main jenga..syok!!