August 09, 2011

Di sebalik nama itu

Setiap nama itu ada cerita disebaliknya..tak terkecuali dengan namaku (sila jangan nak skema sangat..!!)
ok fine..nak di jadikkan cerita..setelah melakukan sedikit penyelidikan(dah lama dah, tapi baru sekarang baru nak wat laporan), jiran sebelah rumah lah yang bagi nama aku tu..asalnya, dia nak letak SITI MAISARAH (nama isteri nabi)..So, arwah abah aku pun pg report kat balai polis (dulu2 kan daftar kat balai kan??, ke aku yang hilang ingatan?main bedal je)

Orang dulu-dulu punya tulisan kan advance sangat mengalahkan doktor, Xsure samada arwah abah yang salah tulis or polis tu yang tersalah baca..jadi, TERdaftar la nama aku dengan ejaan SITI MEYASARAH SABRI..part Meya tu sebut betul-betul k..sebab part tu yang ramai confuse especially cikgu2 sekolah ku dulu..


Tadika (1994) - aku hilang ingatan sekejap..situasinya samar2..so, xtau la cikgu n kawan2 panggil aku sapa..

Sekolah Rendah (Darjah 1-6 : 1995 - 2000) - Padahal kat dalam surat beranak sudah terang lagi bersuluh my full name..but, cikgu2 still payah nak menyebutnya..last2 cikgu sebut je nama Siti Maisarah..time tu, aku pun masih blur2, masih belum baligh lagi..hehe..so layan kan aje la..Name tag pun just tulis Maisarah..sebab nak tulis full xmuat dah..

Semua kawan2 sekolah rendah pun dah terbiasa panggil Mai..Mai..Mai..Sampai sekarang pun still ada panggil dengan panggilan tu..

Sekolah Menengah (Form 1-5 : 2000 - 2005) - bermula hidup ku dengan nama Siti Meyasarah..hahaha..sadis sungguh bunyinya tu kan..Time sekolah menengah ni, kawan-kawan dah makin bertambah.Sebab sekolah menengah kat sini bergabung dengan Felda2 lain (Air Tawar 5, Air Tawar 4 & Felcra Layau.Sesiapa yang tak familiar tu, kalau rasa nak tahu..sila google je la eh..itupun kalau ada..hehe)
Time tu pun dah baligh,,huhu, so nak nama pun yang glamor2 je..Nasib baik cikgu2 pandai sebut nama aku tu..MEYA..!!akan tetapi, muncul plak nama baru..MEYMEY??apakah itu??certain frens je yang panggil nama tu until now..ape motif?sebab diorang ingat aku ni mix dengan cina...Aku ada tulis kot entry pasal ni...

Ada satu hari tu, cikgu tanya la nama masing2..tibe turn aku, cikgu cakap..

cikgu : Saya panggil awak SARAH je lah..
Kawan2 : panggil dia MEYA la cikgu, baru best.

haha, xsangka plak kawan2 aku nak back up aku..nama SARAH just in family je..ok..!!

Nama aku ni bukannya pelik sangat, cume tak familiar je, and jarang ada yang pakai.oleh yang demikian, aku lah antara murid wanted dalam kelas bila cikgu2 bertanyakan soalan..hah, amek ko meya..!!

ok sekian sahaja asal usul my name..korang plak macam mane??
----------------------------------------------------------

Zaman sekarang, macam-macam nama ada..sedap2 bunyi nya kan? sampai ada 3 nama sebagai contoh : -

- Haziqah Aqiela Batrisyah ( reka sendiri..hehe)
- Muhamad Danish Haikal ( my nephew name)
- Muhamad Danial Amru Al-haj (hah, yang ni nama bakal adik ipar..hehe..sdapkan?)

ada orang cakap, kalau letak nama panjang2 ni,,xberapa elok sangat..betul ke??nanti 'berat' nak bawak..bawak ke mana?aku pun tak tau..cukuplah kan setakat 2 perkataan..tertiba dah terbayang-bayang nama untuk my future son..(dah kemaruk sangat nak ada baby ni)..kalau la EN Tunang baca my entry ni..geleng kepala dia dibuatnya..hehe

2 comments:

Mai Myra said...

nama saya Siti Maisarah... boleh x awk tlg carikkan cerita disebalik nama tu... ade org ckp tu name sahabat nabi..

myazaraByong said...

Salam, in sha Allah if free saya akan try buat post pasal tu ;)

Iklan

August 09, 2011

Di sebalik nama itu

Setiap nama itu ada cerita disebaliknya..tak terkecuali dengan namaku (sila jangan nak skema sangat..!!)
ok fine..nak di jadikkan cerita..setelah melakukan sedikit penyelidikan(dah lama dah, tapi baru sekarang baru nak wat laporan), jiran sebelah rumah lah yang bagi nama aku tu..asalnya, dia nak letak SITI MAISARAH (nama isteri nabi)..So, arwah abah aku pun pg report kat balai polis (dulu2 kan daftar kat balai kan??, ke aku yang hilang ingatan?main bedal je)

Orang dulu-dulu punya tulisan kan advance sangat mengalahkan doktor, Xsure samada arwah abah yang salah tulis or polis tu yang tersalah baca..jadi, TERdaftar la nama aku dengan ejaan SITI MEYASARAH SABRI..part Meya tu sebut betul-betul k..sebab part tu yang ramai confuse especially cikgu2 sekolah ku dulu..


Tadika (1994) - aku hilang ingatan sekejap..situasinya samar2..so, xtau la cikgu n kawan2 panggil aku sapa..

Sekolah Rendah (Darjah 1-6 : 1995 - 2000) - Padahal kat dalam surat beranak sudah terang lagi bersuluh my full name..but, cikgu2 still payah nak menyebutnya..last2 cikgu sebut je nama Siti Maisarah..time tu, aku pun masih blur2, masih belum baligh lagi..hehe..so layan kan aje la..Name tag pun just tulis Maisarah..sebab nak tulis full xmuat dah..

Semua kawan2 sekolah rendah pun dah terbiasa panggil Mai..Mai..Mai..Sampai sekarang pun still ada panggil dengan panggilan tu..

Sekolah Menengah (Form 1-5 : 2000 - 2005) - bermula hidup ku dengan nama Siti Meyasarah..hahaha..sadis sungguh bunyinya tu kan..Time sekolah menengah ni, kawan-kawan dah makin bertambah.Sebab sekolah menengah kat sini bergabung dengan Felda2 lain (Air Tawar 5, Air Tawar 4 & Felcra Layau.Sesiapa yang tak familiar tu, kalau rasa nak tahu..sila google je la eh..itupun kalau ada..hehe)
Time tu pun dah baligh,,huhu, so nak nama pun yang glamor2 je..Nasib baik cikgu2 pandai sebut nama aku tu..MEYA..!!akan tetapi, muncul plak nama baru..MEYMEY??apakah itu??certain frens je yang panggil nama tu until now..ape motif?sebab diorang ingat aku ni mix dengan cina...Aku ada tulis kot entry pasal ni...

Ada satu hari tu, cikgu tanya la nama masing2..tibe turn aku, cikgu cakap..

cikgu : Saya panggil awak SARAH je lah..
Kawan2 : panggil dia MEYA la cikgu, baru best.

haha, xsangka plak kawan2 aku nak back up aku..nama SARAH just in family je..ok..!!

Nama aku ni bukannya pelik sangat, cume tak familiar je, and jarang ada yang pakai.oleh yang demikian, aku lah antara murid wanted dalam kelas bila cikgu2 bertanyakan soalan..hah, amek ko meya..!!

ok sekian sahaja asal usul my name..korang plak macam mane??
----------------------------------------------------------

Zaman sekarang, macam-macam nama ada..sedap2 bunyi nya kan? sampai ada 3 nama sebagai contoh : -

- Haziqah Aqiela Batrisyah ( reka sendiri..hehe)
- Muhamad Danish Haikal ( my nephew name)
- Muhamad Danial Amru Al-haj (hah, yang ni nama bakal adik ipar..hehe..sdapkan?)

ada orang cakap, kalau letak nama panjang2 ni,,xberapa elok sangat..betul ke??nanti 'berat' nak bawak..bawak ke mana?aku pun tak tau..cukuplah kan setakat 2 perkataan..tertiba dah terbayang-bayang nama untuk my future son..(dah kemaruk sangat nak ada baby ni)..kalau la EN Tunang baca my entry ni..geleng kepala dia dibuatnya..hehe

2 comments:

Mai Myra said...

nama saya Siti Maisarah... boleh x awk tlg carikkan cerita disebalik nama tu... ade org ckp tu name sahabat nabi..

myazaraByong said...

Salam, in sha Allah if free saya akan try buat post pasal tu ;)