April 22, 2010

Mari belajar BAHASA BANJAR : Sesi 1

Aku adalah BANJARIAN...ciri2 orang banjar ni macam mane ek???aku pun xpasti..but, mostly..banjarian ni matanya sepet...ala2 Chinese look..iye ke??lu pikir lah sendiri...tiba-tiba plak terlintas kat kepala ni nak kaji asal usul orang-orang banjar ni..
Bila aku search kat wikipedia..dapat aku ringkaskan....

Orang Banjar merupakan suku peribumi bagi sebahagian besar wilayah Kalimantan Selatan, kecuali di Kabupaten Kota Baru.
Mereka menggunakan bahasa Banjar, yang pada asasnya adalah bahasa Melayu. Nama Banjar diperolehi dari Kesultanan Banjarmasin atau dipendekkan menjadi Banjar, bertepatan dengan nama ibukota pada mula berdirinya.
----------------------------------------------------------------------------
before we start our lesson today..just nak bagitau yang aku pun baru nak belajar2 jugak,,hahaha..kelakar la kau ni der..pure banjar..tapi xtahu nak cakap bahasa banjar..AKAN TETAPI!!!aku boleh paham kalau orang speaking banjar dengan aku..cuma xpandai nak communicate balik je..huhuhu

For your information..bahasa banjar ni lebih kurang je dengan bahasa melayu k..
aku bernasib baik sebab dapat belajar dari blog ni..klik here>>
ok...hari ni kita akan belajar perkataan starting from A



aa sebutan untuk abang
abang abang
abad sangat lama
abu abu
abut sibuk
acar acar
acan terasi
aci dandan, ba’aci berdandan
acil  mak cik
acung mengangkat jari
ada ada
adam dulu, jaman adam zaman dulu
adang tunggu
adangan kerbau
adap aturan
adas adas manis (rempah-rempah)
adat adat
adha ( aidul ) adha
adi maadi-adi, malas
ading adik > sapa adingan; adik beradik
adon adun madon membuat adunan
adu tanding ; mengaduakan melapor ke polisi.mangaduwaakan memelihara piaraan bagi hasil
aduh aduh baaduh mengaduh aduhay rintihan
aduk ijuk (tali)
aduk kocak / gaul
adungan sejenis ikan jelawat
adres alamat
adupan anjing
aduwasah suka mengadu domba
aga gagap, 
agah melatih bayi bercakap
agak gagah umay agaknya nyawa amboi gagah benar kamu
agak lagak, sombong jangan pang baagak samantang banyak baduit janganlah sombong mentang – mentang banyak duit
agama agama
agaman hantu yang boleh merubah bentuk
agar-agar agar-agar
agas agas ( hama padi )
agong gong, alat musik gamelan
agur suara besar
ahat minggu
ahérat akhirat
ahuy acara bergotong royong melepaskan padi dari tangkainya dengan menginjak-injak
airguci kain yang ada manik-manik
aip malu
aincaan bergurau, berpura-pura
aisapan merokok
aja saja
ajak kalah dalam permainan anak-anak umpat nah unda baajakan ikut ya saya bermain jangan pang baajakan manangis kena inya janganlah menggoda menangis nanti dia maajaki mengganggui
ajar ajar ajari pang unda tolong ajar saya  balajar mangaji belajar mengaji
ajar hajar kalu unda ajar nyawa anyar tahu kalau saya ajar kamu baru tahu
aji haji
ajir berdiri menyendiri
akal akal. maakal : berpura-pura
akar akar baakar babuah susah merubah
akat aturan hukum jual beli
akay seruan kesakitan
akayah sakit tercubit dll, mengaduh
akur rukun baakuran berdamai, menjadi rukun
aku, mangakui ampun urang mengakui punya orangnyaman muka mangaku-ngaku ampun unda enak benar mengaku-ngaku punyaku
akbar akbar
akrap teman sejati
alaban jenis kayu bakar
alalak sebuah kampung di Banjar Utara
alahan melebihi
alamat takdir
alang elang
alang-alang tanggung,kepalang
alangan halangan,rintangan
alar sayap
alaram sirene,laram
alasan dalih baalasan berdalih
alayung sejenis pohon pinang
allele, alélé kembang saray bunga api
alér maalér menangkap buaya paaléran pawang buaya
alilipan kelabang
alimanyar sejenis kelabang kalau dalam gelap bercahaya
alimatak sejenis kelabang dan bisa melompat dan pengisap darah
alimbatar ulat tanah
aliling sejenis keong dan kecil
alir penjinak buaya
alis alis
alon gemulai
alon-alon lapangan, lapangan sepak bola
aluh gadis
alua buah dimaniskan dengan direbus
alung daun dicekungkan
aman tidak ada gangguan
amal ibadah
amak kakak dari ayah atau ibu
amar mentri terancam dalam catur
amas emas
ambak pendiam, ambak bakut : pura-pura pendiam
ambal selimut tebal, tikar permadani
amban ikatan batu permata
ambatar ulat besar dalam tanah
ambawang embacang
ambayang bayang - bayang
ambin ranjang dari kayu
ambin-ambin buah daun sampai batangnya dapat dijadikan ramuan obat tradisional
ambul riak air, lumut air
ambun embun
ambung lambung, lempar ke atas, baambung melambungkan diri
amin sahutan orang berdoa
amun kalau
ampadal pasangan hati unggas
ampal empal sejenis kumbang sayapnya keras
ampalam mangga muda
ampalas amplas
ampang perangkap ikan
ampat empat
ampatung patung
ampih berhenti
ampik tepuk tangan
ampinak pelihara
amping emping ketan, batu amping batu keras
amplang sejenis kerupuk dari ikan
ampangaw sejenis hama padi
ampar tikar
ampas , sisa perahan kelapa
amplok  sampul surat
ampuh mujarab
ampul, ati ampul paru-paru ayam/sapi/kambing
ampulur empulur
ampun ampun
ampun milik, kepunyaan
anak anak
anam enam
anaw enau
anay-anay rayap
anang jejaka, anak lelaki kesayangan
anca’an pura-pura
ancak semacam talam dasarnya berlubang-lubang
ancak tempat duduk pada sepeda
ancah kuah lodeh
ancam ancam
ancaw jangkung,
ancaw alat penangkap ikan
andak letakan
andayang pelepah daun kelapa
andika anda
anduk gayung
anggang ( burung ) rangkong
anggap anggap. paanggapan mudah terasa
anggar perkiraan, penawaran harga
angin angin
angin tutus angin yang berputar - putar
angka angka lihati pang angkanya kalu tasalah lihatilah angkanya kalau keliru
angkat dinaikan ke atas
angkut membawa barang
angsa angsa
anjang pak cik
anjur antar anjur atar adu domba
anjung berdiri tangan diangkat rumah anjungan rumah bertiang tinggi
anjir terusan buatan
antang dekat
antangan berdekatan dengan
antar bawa, serahkan
antas pintas
anting anting
antung gelar turunan raja
anu si pulan, baanuan melakukan sesuatu, maanu mengganggu
anum muda
anyak sejelas-jelasnya
anyar baru
apa apa
apa adanya seadanya
apam nama kue khas Barabai
apam batil apam yang ditanak dikuali
apam paranggi apam yang dibakar pada acuan/tuangan
apang habisnya
arak arak. maarak pengenten mengarak pengantin
arak minuman keras
aral berhalangan
aran bekas pemakaian
arba rabu
arba mustamir masakan bubur asyura dengan campuran bahan makanan yang lain berjumlah 41 macam agar terhindar dari bencana
ari hari
ari-ari letaknya di bawah pusat di atas kemaluan
arit celurit
arit merasakan. baarit : hati-hati,pelan-pelan
arnal sarung sangul
arti arti
arwah almarhum.ba’arwah mendoakan almarhum di alam baka agar mendapat rahmat
arwan ikan gabus
aruh kenduri
arus arus,aliran sungai
asa rasa, persaan
asa di ujung ilat tak terucapkan tapi rasa pernah tahu
asa dikarukut bidawang ampatpuluh ékong (ungkapan)sakitnya bukan kepalang
asah asah
asal asal
asam asam, buah muda yang kecut
asam buah mangga muda
asbah wali, wakil yang bertanggung jawab
asbak tempat abu rokok
asli tulen
asta antara pergelangan tangan digunakan untuk mengukur
astaga zikir yang terpotong
ati – ati hati - hati
asuh meletakkan dipangkuan. baasuh acara menyambut bayi setelah lepas tangkai pusat
atum benda yang terbuat dari bahan plastik
atang dapur
atang kandang makam/kubur
atung anak kesayangan
atur disusun, diserasikan
aur halangan
ayah bapa
ayak goyang pinggul
ayakan saringan tepung
ayam ayam
ayam anyam maayam menganyam
ayam walik ayam berburu keriting
ayap manatap
ayat ayat
ayib paggilan untuk keturunan arab
ayuja bolehlah
ayun ayun
ayunan buai khas utk banjar
ayungan tak terasa


p/s : sorry if kalau korang xpaham sebab maksudnya dalam bahasa indon..mana yang aku tau..aku dah tolong translatekan ke bahasa melayu..harap maklum k..budak baru belajar lah katakan..

2 comments:

areev19 said...

waah..sy pun keturunan banjar..tp xreti ckp banjar.. :D

myazaraByong said...

hahaha..
mari lah bersama2 belajar bhs kita!!

Iklan

April 22, 2010

Mari belajar BAHASA BANJAR : Sesi 1

Aku adalah BANJARIAN...ciri2 orang banjar ni macam mane ek???aku pun xpasti..but, mostly..banjarian ni matanya sepet...ala2 Chinese look..iye ke??lu pikir lah sendiri...tiba-tiba plak terlintas kat kepala ni nak kaji asal usul orang-orang banjar ni..
Bila aku search kat wikipedia..dapat aku ringkaskan....

Orang Banjar merupakan suku peribumi bagi sebahagian besar wilayah Kalimantan Selatan, kecuali di Kabupaten Kota Baru.
Mereka menggunakan bahasa Banjar, yang pada asasnya adalah bahasa Melayu. Nama Banjar diperolehi dari Kesultanan Banjarmasin atau dipendekkan menjadi Banjar, bertepatan dengan nama ibukota pada mula berdirinya.
----------------------------------------------------------------------------
before we start our lesson today..just nak bagitau yang aku pun baru nak belajar2 jugak,,hahaha..kelakar la kau ni der..pure banjar..tapi xtahu nak cakap bahasa banjar..AKAN TETAPI!!!aku boleh paham kalau orang speaking banjar dengan aku..cuma xpandai nak communicate balik je..huhuhu

For your information..bahasa banjar ni lebih kurang je dengan bahasa melayu k..
aku bernasib baik sebab dapat belajar dari blog ni..klik here>>
ok...hari ni kita akan belajar perkataan starting from A



aa sebutan untuk abang
abang abang
abad sangat lama
abu abu
abut sibuk
acar acar
acan terasi
aci dandan, ba’aci berdandan
acil  mak cik
acung mengangkat jari
ada ada
adam dulu, jaman adam zaman dulu
adang tunggu
adangan kerbau
adap aturan
adas adas manis (rempah-rempah)
adat adat
adha ( aidul ) adha
adi maadi-adi, malas
ading adik > sapa adingan; adik beradik
adon adun madon membuat adunan
adu tanding ; mengaduakan melapor ke polisi.mangaduwaakan memelihara piaraan bagi hasil
aduh aduh baaduh mengaduh aduhay rintihan
aduk ijuk (tali)
aduk kocak / gaul
adungan sejenis ikan jelawat
adres alamat
adupan anjing
aduwasah suka mengadu domba
aga gagap, 
agah melatih bayi bercakap
agak gagah umay agaknya nyawa amboi gagah benar kamu
agak lagak, sombong jangan pang baagak samantang banyak baduit janganlah sombong mentang – mentang banyak duit
agama agama
agaman hantu yang boleh merubah bentuk
agar-agar agar-agar
agas agas ( hama padi )
agong gong, alat musik gamelan
agur suara besar
ahat minggu
ahérat akhirat
ahuy acara bergotong royong melepaskan padi dari tangkainya dengan menginjak-injak
airguci kain yang ada manik-manik
aip malu
aincaan bergurau, berpura-pura
aisapan merokok
aja saja
ajak kalah dalam permainan anak-anak umpat nah unda baajakan ikut ya saya bermain jangan pang baajakan manangis kena inya janganlah menggoda menangis nanti dia maajaki mengganggui
ajar ajar ajari pang unda tolong ajar saya  balajar mangaji belajar mengaji
ajar hajar kalu unda ajar nyawa anyar tahu kalau saya ajar kamu baru tahu
aji haji
ajir berdiri menyendiri
akal akal. maakal : berpura-pura
akar akar baakar babuah susah merubah
akat aturan hukum jual beli
akay seruan kesakitan
akayah sakit tercubit dll, mengaduh
akur rukun baakuran berdamai, menjadi rukun
aku, mangakui ampun urang mengakui punya orangnyaman muka mangaku-ngaku ampun unda enak benar mengaku-ngaku punyaku
akbar akbar
akrap teman sejati
alaban jenis kayu bakar
alalak sebuah kampung di Banjar Utara
alahan melebihi
alamat takdir
alang elang
alang-alang tanggung,kepalang
alangan halangan,rintangan
alar sayap
alaram sirene,laram
alasan dalih baalasan berdalih
alayung sejenis pohon pinang
allele, alélé kembang saray bunga api
alér maalér menangkap buaya paaléran pawang buaya
alilipan kelabang
alimanyar sejenis kelabang kalau dalam gelap bercahaya
alimatak sejenis kelabang dan bisa melompat dan pengisap darah
alimbatar ulat tanah
aliling sejenis keong dan kecil
alir penjinak buaya
alis alis
alon gemulai
alon-alon lapangan, lapangan sepak bola
aluh gadis
alua buah dimaniskan dengan direbus
alung daun dicekungkan
aman tidak ada gangguan
amal ibadah
amak kakak dari ayah atau ibu
amar mentri terancam dalam catur
amas emas
ambak pendiam, ambak bakut : pura-pura pendiam
ambal selimut tebal, tikar permadani
amban ikatan batu permata
ambatar ulat besar dalam tanah
ambawang embacang
ambayang bayang - bayang
ambin ranjang dari kayu
ambin-ambin buah daun sampai batangnya dapat dijadikan ramuan obat tradisional
ambul riak air, lumut air
ambun embun
ambung lambung, lempar ke atas, baambung melambungkan diri
amin sahutan orang berdoa
amun kalau
ampadal pasangan hati unggas
ampal empal sejenis kumbang sayapnya keras
ampalam mangga muda
ampalas amplas
ampang perangkap ikan
ampat empat
ampatung patung
ampih berhenti
ampik tepuk tangan
ampinak pelihara
amping emping ketan, batu amping batu keras
amplang sejenis kerupuk dari ikan
ampangaw sejenis hama padi
ampar tikar
ampas , sisa perahan kelapa
amplok  sampul surat
ampuh mujarab
ampul, ati ampul paru-paru ayam/sapi/kambing
ampulur empulur
ampun ampun
ampun milik, kepunyaan
anak anak
anam enam
anaw enau
anay-anay rayap
anang jejaka, anak lelaki kesayangan
anca’an pura-pura
ancak semacam talam dasarnya berlubang-lubang
ancak tempat duduk pada sepeda
ancah kuah lodeh
ancam ancam
ancaw jangkung,
ancaw alat penangkap ikan
andak letakan
andayang pelepah daun kelapa
andika anda
anduk gayung
anggang ( burung ) rangkong
anggap anggap. paanggapan mudah terasa
anggar perkiraan, penawaran harga
angin angin
angin tutus angin yang berputar - putar
angka angka lihati pang angkanya kalu tasalah lihatilah angkanya kalau keliru
angkat dinaikan ke atas
angkut membawa barang
angsa angsa
anjang pak cik
anjur antar anjur atar adu domba
anjung berdiri tangan diangkat rumah anjungan rumah bertiang tinggi
anjir terusan buatan
antang dekat
antangan berdekatan dengan
antar bawa, serahkan
antas pintas
anting anting
antung gelar turunan raja
anu si pulan, baanuan melakukan sesuatu, maanu mengganggu
anum muda
anyak sejelas-jelasnya
anyar baru
apa apa
apa adanya seadanya
apam nama kue khas Barabai
apam batil apam yang ditanak dikuali
apam paranggi apam yang dibakar pada acuan/tuangan
apang habisnya
arak arak. maarak pengenten mengarak pengantin
arak minuman keras
aral berhalangan
aran bekas pemakaian
arba rabu
arba mustamir masakan bubur asyura dengan campuran bahan makanan yang lain berjumlah 41 macam agar terhindar dari bencana
ari hari
ari-ari letaknya di bawah pusat di atas kemaluan
arit celurit
arit merasakan. baarit : hati-hati,pelan-pelan
arnal sarung sangul
arti arti
arwah almarhum.ba’arwah mendoakan almarhum di alam baka agar mendapat rahmat
arwan ikan gabus
aruh kenduri
arus arus,aliran sungai
asa rasa, persaan
asa di ujung ilat tak terucapkan tapi rasa pernah tahu
asa dikarukut bidawang ampatpuluh ékong (ungkapan)sakitnya bukan kepalang
asah asah
asal asal
asam asam, buah muda yang kecut
asam buah mangga muda
asbah wali, wakil yang bertanggung jawab
asbak tempat abu rokok
asli tulen
asta antara pergelangan tangan digunakan untuk mengukur
astaga zikir yang terpotong
ati – ati hati - hati
asuh meletakkan dipangkuan. baasuh acara menyambut bayi setelah lepas tangkai pusat
atum benda yang terbuat dari bahan plastik
atang dapur
atang kandang makam/kubur
atung anak kesayangan
atur disusun, diserasikan
aur halangan
ayah bapa
ayak goyang pinggul
ayakan saringan tepung
ayam ayam
ayam anyam maayam menganyam
ayam walik ayam berburu keriting
ayap manatap
ayat ayat
ayib paggilan untuk keturunan arab
ayuja bolehlah
ayun ayun
ayunan buai khas utk banjar
ayungan tak terasa


p/s : sorry if kalau korang xpaham sebab maksudnya dalam bahasa indon..mana yang aku tau..aku dah tolong translatekan ke bahasa melayu..harap maklum k..budak baru belajar lah katakan..

2 comments:

areev19 said...

waah..sy pun keturunan banjar..tp xreti ckp banjar.. :D

myazaraByong said...

hahaha..
mari lah bersama2 belajar bhs kita!!