August 30, 2010

Ayam Masak Merah

Semalam kakak angkat aku request suruh masak ayam masak merah..dia tanya tau x masak..erm, tau kot..hahaha..main hentam je masak..tapi hasilnya cukup memuaskan..rasa sama macam mak masak..so, aku dah lulus masak ayam masak merah tu...yeahhhh!!!well done..




Di sebabkan aku ni suke tengok asian food channel..so, aku hias-hias lah cikit masakkan aku tu..baru lah menaikkan selera orang nak memakannya kan..ni antara bahan-bahan dan cara untuk nak masak..senang je..pejam mata pun boleh buat..hahahaha

Bahan-bahan :
1. Ayam 
2. Lada kering (di kisar)
3. Bawang merah @ bawang besar
4. Bawang putih
5. Halia, serai dan lengkuas
6. Sos cili
7. Serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Ayam digaul dengan kunyit serbuk dan sedikit garam.Then, goreng separuh masak.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas. kemudian tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan lada kering yang telah di kisar.
4. Then, masuk kan sos cili, garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa anda.
5. Lastly, masukkan ayam. Tambah sikit air, if kuahnya terlalu kering.Tunggu sampai masak
6. Hias dengan tomato dan daun sup (not necessary at all)


No comments:

Iklan

August 30, 2010

Ayam Masak Merah

Semalam kakak angkat aku request suruh masak ayam masak merah..dia tanya tau x masak..erm, tau kot..hahaha..main hentam je masak..tapi hasilnya cukup memuaskan..rasa sama macam mak masak..so, aku dah lulus masak ayam masak merah tu...yeahhhh!!!well done..




Di sebabkan aku ni suke tengok asian food channel..so, aku hias-hias lah cikit masakkan aku tu..baru lah menaikkan selera orang nak memakannya kan..ni antara bahan-bahan dan cara untuk nak masak..senang je..pejam mata pun boleh buat..hahahaha

Bahan-bahan :
1. Ayam 
2. Lada kering (di kisar)
3. Bawang merah @ bawang besar
4. Bawang putih
5. Halia, serai dan lengkuas
6. Sos cili
7. Serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Ayam digaul dengan kunyit serbuk dan sedikit garam.Then, goreng separuh masak.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas. kemudian tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan lada kering yang telah di kisar.
4. Then, masuk kan sos cili, garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa anda.
5. Lastly, masukkan ayam. Tambah sikit air, if kuahnya terlalu kering.Tunggu sampai masak
6. Hias dengan tomato dan daun sup (not necessary at all)


0 comments: