Disebabkan kat umah banyak pisang..
so, merajinkan diri untuk baking..huhuhu
-----------
----------
resepi ni aku olah cikit dari resepi yang asal
BAHAN-BAHAN :-
Bahan A
- 10 @ 8 biji pisang (di lenyek)
- 2 biji kuning telur
- 1 cawan minyak masak
- 2 cawan tepung gandum (diayak)
- 2 sudu teh serbuk koko
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- secubit garam
Bahan B
- 2 biji putih telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu fresh cream (xletak pun xpe)
CARA - CARA
- campurkan kesemua bahan A dan di gaul rata.
- dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih.kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikt.putar sampai meringue (kental)
- campurkan adunan A tadi ke dalam adunan meringue tadi.kacau dengan kaedah kaup balik hingga sebati.
- bakar dengan suhu 160 : 30@40 min..atau hingga masak
No comments:
Post a Comment