December 13, 2010

Try wat trifle plak

Ni petang sabtu punya projek..
saje nak try buat..
cume 1st layer - puding kastard tu lembik skit..lom keras sgt
but, still marvelous,,
macam ice cream!!! 
Ni gabungan dari 2 resepi 



-------------------


Firstly, potong Swiss roll(perisa depend on u)
then susun mcm dalam gambar,,
after that, sedia kan puding kastard


First layer : Puding kastard ( klo nak wat sikit just wat separuh dari sukatan yg sebenar)

  • 1 tin susu cair 
  • 6 sudu tepung kastard
  • 1/2 cawan gula
  • 5 cawan air 
    1. Campurkan semua bahan2 . Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga agak pekat.
    2. Birakan sejuk sikit dan tuangkan kastard ke atas swiss roll td. Tunggu sehingga keras sedikit.




biarkan sampai keras

-------


after puding kastard tu dah keras..
susun swiss roll (lain perisa)

Second Layer : Rich Chocolate Pudding (aku wat separuh dari sukatan)

Bahan-bahan:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (Tanpa perisa)

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.  





Tuangkan atas Swiss roll tadi..
then biarkan sampai keras

notes :sory..agak comot cikit..
'saya budak baru belajar'

------------


susun cocktail fruit,,(ikut selera masing2)


Then tuangkan agar2 yang dah siap di masak..
cara nak wat agar2 tu..
ada direction kat packaging dia k..

Boleh lah simpan kat dalam fridge!!!
SELAMAT MENCUBE 



No comments:

Iklan

December 13, 2010

Try wat trifle plak

Ni petang sabtu punya projek..
saje nak try buat..
cume 1st layer - puding kastard tu lembik skit..lom keras sgt
but, still marvelous,,
macam ice cream!!! 
Ni gabungan dari 2 resepi 



-------------------


Firstly, potong Swiss roll(perisa depend on u)
then susun mcm dalam gambar,,
after that, sedia kan puding kastard


First layer : Puding kastard ( klo nak wat sikit just wat separuh dari sukatan yg sebenar)

  • 1 tin susu cair 
  • 6 sudu tepung kastard
  • 1/2 cawan gula
  • 5 cawan air 
    1. Campurkan semua bahan2 . Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga agak pekat.
    2. Birakan sejuk sikit dan tuangkan kastard ke atas swiss roll td. Tunggu sehingga keras sedikit.




biarkan sampai keras

-------


after puding kastard tu dah keras..
susun swiss roll (lain perisa)

Second Layer : Rich Chocolate Pudding (aku wat separuh dari sukatan)

Bahan-bahan:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (Tanpa perisa)

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.  





Tuangkan atas Swiss roll tadi..
then biarkan sampai keras

notes :sory..agak comot cikit..
'saya budak baru belajar'

------------


susun cocktail fruit,,(ikut selera masing2)


Then tuangkan agar2 yang dah siap di masak..
cara nak wat agar2 tu..
ada direction kat packaging dia k..

Boleh lah simpan kat dalam fridge!!!
SELAMAT MENCUBE 



0 comments: